Izvor: RTS, 14.Avg.2023, 20:05

Протести у више градова у БиХ након троструког убиства у Градачцу

Грађани су у више градова у Босни и Херцеговини изашли на протесте против насиља над женама након троструког убиства у Градачцу. На протесту у Сарајеву, окупило се више хиљада људи, јављају тамошњи медији. Међу окупљенима било је и политичара. Стотине грађана било >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је на сахрани брутално убијене жене.
Протести су против насиља, првенствено према женама, одржавани у Сарајеву, Градачцу, Тузли, Зеници и Мостару, преноси портал Klix.ba. Ово су други протести у Градачцу након злочина који се догодио у том месту.

Окупљени су носили транспаренте на којима пише "Стоп фемициду", "Убијена је јер је пријавила насиље", "Ћутање је одобравање" и "Починиоцима је место у затвору".
Градоначелница Сарајева Бењамина Карић је, током протеста у том граду, прочитала 16 захтева, од којих се већина односи на побољшање институционалне борбе против насиља. Према њеним речима, фемицид треба дефинисати као посебно кривично дело.
Део јавности је критиковао Карићеву због тога што је позвала на протесте, сматрајући апсурдним да на протесте позива политичарка чија је странка на власти. Ту критику је упутио и њен страначки колега, потпредседник ФБиХ Игор Стојановић, који сматра да се против насиља првенствено треба борити политичким средствима.
Протестима у Сарајеву одазвали су се и члан Председништва БиХ Денис Бећировић (СДП), његова супруга, министар унутрашњих послова Федерације БиХ Рамо Исак и амерички амбасадор Мајкл Марфи.
Стотине грађана присуствовало је и сахрани брутано убијене Низаме Хећимовић у Градачцу.
Мушкарац је 11. августа у Градачцу убио своју супругу и два мушкарца, оца и сина које је познавао, а потом извршио самоубиство пред полицијом. Тужилаштво у Тузли спроводи обимну истрагу догађајa пре, током и након троструког убиства.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.