Izvor: RTS, 11.Avg.2023, 20:54

Бела кућа појаснила Бајдену изјаву о Кини као “темпираној бомби“

Бела кућа је саопштила да се изјава председника Џозефа Бајдена о Кини као "темпираној бомби" односи на унутрашње тензије у тој земљи за које је рекла да би могле да утичу на то како Пекинг комуницира са светом.
Портпарол Беле куће, Џон Кирби изјавио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је да постоји хитна потреба да Вашингтон обезбеди алтернативу кинеским “опасним“ инфраструктурним кредитима.

Председник САД Џозеф Бајден је претходно рекао да Кина има проблема и да то није добро, јер та земља због дефлације улази у еру споријег раста.
"Имају неке проблеме. То није добро, јер када лоши момци имају проблеме, они раде лоше ствари", рекао је Бајден на политичком скупу у савезној држави Јута.
Додао је да је Пекинг у невољи, напоменувши да не жели да повреди Кину, већ да жели рационалан однос са том земљом.
Амерички председник је у среду потписао извршну наредбу којом је забранио одређена америчка улагања у Кини у сектору полупроводника и микроелектронике, сектору квантне информационе технологије и у домену одређених система вештачке интелигенције.
Из кинеског министарства спољних послова су поручили да одлука САД озбиљно крши принципе тржишне економије и фер конкуренције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.