Izvor: RTS, 10.Avg.2023, 13:23

Брже, јефтиније, мање нервозе – јединствена електронска наплата путарине ускоро и кроз Црну Гору

Помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине ЈП "Путеви Србије" Дарко Савић изјавио је за РТС да је 23.000 активних корисника користило ТАГ уређај за електронску наплату путарине кроз Србију и Северну Македонију. Истиче да путници, који на тај начин плаћају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << путарину, кроз Србију остварају попуст од шест одсто. Најављује да ће за око десет дана доћи и до потписивања протокола са Црном Гором.
Више од седам и по милиона возила, прошло је у јулу српским ауто-путевима, што је повећање у односу на прошлу годину за седам одсто. Најпрометнији је био последњи викенд у јулу, али није било дужег задржавања на наплатним рампама.

Томе значајно доприноси и све већи број уређаја за електронску наплату путарине, којих тренутно има око 700.000 у Србији. Више од 20.000 корисника преконфигурисало је свој ТАГ уређај на Опен Балкан ЕТЦ – јединствени ТАГ уређај за Србију и Северну Македонију.
Дарко Савић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да корисници треба да имају ТАГ уређај да би приступили том систему наплате путарине.
Према његовим речима, корисници могу да набаве нови уређај у преко 600 пословница Поште, који је већ конфигурисан на веб сервис Опен Балкан.
Корисници припејд ТАГ-а, каже, могу да га преконфигуришу у 25 пословница Поште. Додаје да се уређај може преносити из возила у возило, а провизија се не плаћа у иностранству.
Попуст од шест одсто "У интегрисаном систему наплате путарине између Србије и Северне Македоније, бележимо преко 23.000 активних корисника за 40 дана, од почетка функционисања“, истиче Савић, додајући да корисници са уређајем за пролаз кроз Србију имају попуст од шест одсто на путарину.
Наглашава да је електронска наплата путарине умреженa са платном картицомa, најављујући да ће у наредних десет дана доћи и до потписивања протокола између Србије и Црне Горе.
"Са Хрватском смо завршили преговоре и потписивање споразума. Интезивно радимо на имлементацији тог решења. Најављујем врло брзо и Републику Српску, БиХ. Имаћемо јединствени систем у региону", каже Савић и додаје да проширују тренутно 25 наплатних станица, што ће бити завршено до почетка следеће године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.