Izvor: RTS, 07.Avg.2023, 05:59

Ко је судија Тања Чуткан, жена коју Трамп не жели у судници

Бивши амерички председник Доналд Трамп жалио се на судију Тању Чуткан, која надгледа процес који се води против њега, а у вези са оптужбама за заверу 6. јануара 2021, најавивши да ће тражити њено изузеће. Реч је о судији коју је Барак Обама 2013. предложио, а њено намештење >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као савезног судије потврдио Сенат уз противљење републиканаца. Претходно је служила као јавна правобранитељка у Вашингтону, заступајући сиромашне оптуженике.
Савезна судија Тања Чуткан задужена је да надгледа процес који се води против Доналда Трампа, а у вези са оптужницом коју је Џек Смит подигао против њега прошле недеље.
Он је оптужен за превару САД, заверу ради ометања службеног поступка (преноса власти), ометање и покушај ометања службеног поступка, као и за кршење права загарантованих законима и Уставом САД. Трамп тврди да је невин, као и да неће добити поштено суђење док год га надгледа Тања Чуткан. Најавио је и да ће тражити њено изузеће.
Тању Чуткан је за савезног судију предложио тадашњи председник САД Барак Обама, 2013. године. Њено именовање једногласно је потврдио Сенат следеће године, иако су се претходно против ње у процедуралном гласању изјаснили поједини републикански сенатори.
Претходно је служила као јавни правобранилац у Вашингтону, заступајући сиромашне оптуженике у кривичним предметима. Након тога се придружила адвокатској канцеларији Boies Schiller Flexner, где је бранила клијенте у случајевима против припадника више класе, а заступала их је и у групним тужбама против монополиста.
У једном од познатијих случајева које је водила заступала је стартап компанију за тестирање крви Theranos по тужби против њихове бивше адвокатске фирме. Theranos је касније био уплетен у низ скандала за које је осуђена оснивачица стартапа Елизабет Холмс.
Већ одлучивала у процесима против Трампа Кривични поступак по оптужници Џека Смита неће бити први пут да Тања Чуткан одлучује о Трамповој одговорности која се тиче 6. јануара. Она је раније одбацила тужбу коју је Трамп поднео 2021. у жељи да блокира рад Комитета Представничког дома САД, позивајући се на правну доктрину која извршној власти даје привилегије.
"Председници нису краљеви, а тужилац није председник“, написала је тада Тања Чуткан у својој пресуди, коју је касније подржао и Врховну суд САД.
Она је надгледала и неколико процеса против оптужених да су учествовали у нападу на Капитол. Одбацивала и неке од препорука тужилаца, који су били за блаже казне.
"Морају постојати последице за учешће у покушају насилног свргавања власти“, рекла је она једном од оптуженох, одбацујући предлог да се одреди мера кућног притвора.
Тања Чуткан је, иначе, рођена у Кингстону на Јамајци 1962. године, а дипломирала је на Универзитету Џорџ Вашингтон и касније на Правном факултету Универзитета у Пенсилванији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.