Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 23:55

Споразум Саудијске Арабије и турског Бајкар тека, дронови ће се правити и ван Турске

Саудијска Арабија је склопила споразум са турском одбрамбеном фирмом Бајкар Тек, која производи дронове, a на основу којег ће се они производити у тој краљевини.
Саудијска државна компанија "Арапска војна индустрија" (САМИ) објавила је на Твитеру >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да је постигнут стратешки споразум са турском компанијом o "локализацији производње" дронова "бајрактар акинци".

Споразум ће "ојачати улогу САМИ у њеној подршци националној одбрамбеној индустрији и јачању наше локалне способности“, наводи саудијска компанија.
Саудијска Арабија је у јулу пристала да купи турске дронове "бајрактар акинци" у највећем одбрамбеном уговору у историји Турске.
Улагања и финансирање из Залива су помогли да се ублажи притисак на турску економију и њене девизне резерве од 2021. године, када је Анкара покренула дипломатске напоре да поправи
везе са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима.
Турска је годинама била у сукобу са заливским земљама због подршке Анкаре продемократским покретима на Блиском истоку и северној Африци, као и због осуда убиства саудијског новинара
Џамала ​​Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу 2018.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.