Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 22:41

Ванредна одбрана од поплава на Сави и Мури, Хрвати и Словенци бдију крај бедема

Реке и даље бујају у Словенији и Хрватској, а хидролози упозоравају на врхунац поплавног таласа још није прошао. На снази је ванредна одбрана од поплава на Мури и Сави, а и водоток Драве прети изливањем. Вечерас нешто боља ситуација у Словенији, мада се право олакшање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очекује тек сутра.
Водостаји река у Словенији полако опадају, али неке и даље плаве. Сава плави у свом средњем и доњем току, а плаве и Крка и Љубљаница.

Ледава у доњем току и Дравиња се изливају на уобичајеним местима, јавља Агенција за животну средину Републике Словеније (АРСО), која предвиђа да ће се речни токови у понедељак смањити.

"Помурски насипи морају да трају још најмање 24 сата. Проток воде се полако смањује, почео је да опада у Горњој Радгони, али Мура и даље има проток већи од 1.000 метара кубних у секунди", рекао је хидролог Јанез Полајнар.

Поплављена подручја уз реку Драву наставиће да се чувају и данас и у понедељак. Сава пада целим својим током и излива се у средњем и доњем току. Крка плави и опада у горњем току, али има сталан проток од 300 кубних метара у секунди у доњем току.
Поплавне равнице уз поједине реке у сливу Љубљанице и уз Песницу полако се смањују.
"Срећом, следеће недеље ћемо имати боље време, од уторка ће бити летње, тако да не очекујемо веће проблеме. Клизишта ће и по сунчаном и топлом времену наставити да прете још неколико дана", додао је Полајнар.
Европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич саопштио је да је ЕУ на захтев Словеније покренула Механизам цивилне заштите, као и да су тој земљи потребни тешка механизација са оператерима и монтажни привремени мостови.
Рекордни водостај Муре у ХрватскојУ Хрватској водостаји река и даље расту. Ванредна одбрана од поплава на снази је у Мурском Средишћу, у Међимурју. Водостај Муре у 5 часова био је 537 центиметара и то је историјски, рекордни водостај. Мура је током преподнева ушла и у дворишта оближњих кућа.
На Сави узводно и низводно од Загреба водостаји су у лаганом опадању. Кроз главни град Хрватске врхунац воденог таласа прошао је у поноћ, а позорност се преселила на великогоричко подручје и општину Ругвица где је проглашено ванредно стање одбране од поплава. И даље су затворени сви путни прелази преко теретног канала Сава-Одра.
Мато Чичак, начелник општине Ругвица, изјавио је послеподне да су неке тачке на Сави критичне и да се праве тзв. бокс баријере.
"Надамо се да ће ускоро почети дпадати разина Саве и да ћемо ову ноћ провести мирно и да неће бити проблема, мада је за тај дио насипа потенцијално велика опасност", рекао је Чичак истичући да је на насипу тренутно више од 400 људи, ватрогасаца, ловаца, чланова разних удружења и мештана.
Ванредне су мере на Драви код места Дрња, у Копривничко-крижевачкој жупанији, где се током вечери очекује водени талас. Драва би могла пробити рекордних 577 центиметара из 2014. кад је поплављен део Леграда и Дрња.
Ватрогасци, цивилна заштита и грађани пуне вреће песком, граде се појачани насипи, а саобаћај у овим општинама је обустављен. Затворен је и Подравски мост у Доњој Дубрави. Поља су под водом, а становници насеља уз Драву страхују и за своје куће.
Споро опадање водеТатјана Вујновић, начелница Службе у сектору за хидрологију рекла је да ће опадање нивоа воде ићи врло споро.  

"Драва у Аустрији почиње опадати. Мора проћи и пасти у Словенији да би почела падати код нас. Незгодно ће бити ако буду велике у исто вријеме Мура и Драва те док се споје, тај водени вал Дравом ће путовати неколико дана. Било која оборина да пљусне, може изазвати пораст на притокама и самој ријеци", рекла је Вујновићева.
Истиче да ће цели процес трајати данима јер је река Сава у том делу врло спора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.