Izvor: RTS, 06.Avg.2023, 16:38

Олуја се креће ка југоистоку Словеније, оптимистичнија прогноза за наредне дане

У послеподневним сатима формирала се јача олујна ћелија која се креће ка југоистоку Словеније. Она доноси јаче пљускове, јаче ударе ветра и град. Наредних дана очекују се знатно мирније временске прилике, али ће бити релативно свеже.
Словеначка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << агенција за заштиту животне средине објавила је да се око 14 часова се формирала јача олујна ћелија на подручју Полхограјског брда, која се креће ка југоистоку.
Током невремена јављају се јачи пљускови, могући су јачи удари ветра и град, твитовала је Агенција за животну средину РС (Арсо).

Може доћи и до наглог пораста малих бујичних водотокова у свим подручјима где је протеклих дана било поплава, односно на Горењском, у Корушкој, у околини Љубљане, у Помурју, а касније увече и на Долењском.
Иначе, због поплава су затворени многи путеви у северној Приморској, Корушкој, Штајерској, Засавју и централној Словенији.
Погођенима у поплављеним подручјима потребна је основна материјална помоћ, многи су остали без свега. Хуманитарне организације прикупљају средства и организују помоћ. Војници пешке покушавају да дођу до одсечених домаћинстава.

Поред поплава, Словенцима проблем праве и клизишта. У суботу због опасности од слизишта морали да евакуишу 900 житеља Корошке Беле, а данас су, након геолошког снимања терена, такође уз помоћ дрона, донели одлуку да је неопходна нова евакуација.
Наредних дана очекују се знатно мирније временске прилике, али ће бити релативно свеже. До краја следеће недеље не очекују се падавине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.