Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 05:58

Како Италијани и поред забране долазе до сурогат мајки

Мада је још од 2004. године сурогат мајчинство у Италији кривично дело, многи Италијани су одлазили у иностранство како би на тај начин постали родитељи. Пре неколико дана је италијанска влада усвојила предлог закона по којем би сурогат мајчинство постало универзално >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кривично дело, без обзира на то да ли је почињено у Италији или у иностранству. Дефинитивну одлуку ће донети италијански Сенат у септембру.
Појам сурогат материнства дефинише праксу у којој се жена уговорно обавезује да ће носити трудноћу у име једног или оба родитеља.

Ембрион створен вештачки, оплодњом или вантелесном оплодњом јајне ћелије од анонимног донатора (или од исте сурогат мајке или мајке која је наручила трудноћу) и семена оца (или од анонимног донатора) имплантира се у њену материцу.
Прави се разлика између традиционалног сурогат мајчинства и гестацијског сурогат мајчинства у зависности од тога да ли јајне ћелије оплођене спермом оца (или донатора) припадају сурогат мајци или анонимној донаторки (или ређе мајци која не може самостално да изнесе трудноћу).
Сурогат мајка се такође обавезује да се одрекне сваког права на дете у тренутку рођења детета. Новорођенче се одмах поверава родитељима и на тај начин се заснива законски родитељски однос у корист оба или само наменског-генетичког родитеља, на основу важећег локалног законодавства, у складу са различитим правним модалитетима (као што је, на пример, издавање извода из матичне књиге рођених или издавање судског налога након порођаја којим се потврђује заједничко родитељство пара који је наручио дете).
Сурогат мајка може све то обавити бесплатно (примајући само рефундацију за медицинске трошкове, тзв. алтруистичко сурогат мајчинство) или уз накнаду (примање накнаде, тзв. комерцијално сурогат мајчинство).
Због ризика експлоатације сурогат мајке и опасности повезаних са трговином децом, ова техника прокреације предмет је жестоких дебата на етичко-правном нивоу.
То је различито регулисано на државном нивоу. У неким јурисдикцијама је дозвољено, у другим забрањено, у трећим се само толерише, а да није ни на који начин регулисано.
Италијански правни систем забрањује и кривично санкционише свако прибегавање сурогат мајчинству (члан 12, 6. став, закон бр. 40/2004 који прописује правила о техникама медицински потпомогнуте оплодње).
Дубоке регулаторне разлике које постоје на државном нивоу у погледу прихватљивости и регулисања сурогат мајчинства, као и непостојање јединствених стандарда на међународном нивоу, чине да све више парова и појединаца било ког сексуалног опредељења те статуса, одлази у иностранство како би тамо остварили свој родитељски пројекат, када је ово друго забрањено или још строже регулисано у земљи порекла (тзв. "прокреативни туризам").
Велики број Италијана, било да су хетеро парови, геј парови, или сингл, с обзиром да је сурогат мајчинство у овој земљи кривично дело, обраћа се страним агенцијама преко интернета које им помажу да постану родитељи и да заправо заобиђу легалне законске путеве који су им препрека да то остваре у самој Италији.
Италијанска новинарка медијске куће Тодаy.it, Роберта Маркети, урадила је велико истраживање на ту тему.
Истраживање новинарке Роберте Маркети "Врло лако сам преко Гугла дошла до имена агенције која у имену садржи како реч сурогат тако и Италија што ме је изненадило, јер је у нашој земљи то забрањено.

Сајтом управља фирма са седиштем у Америци (https://www.gestlife.com/it/) и практично нуде велики број пакета подељених по томе да ли сте хетеросексуалан пар, да ли сте лгбт, сингл мушкарац или сингл жена па чак и пакет за особе са ХИВ-ом.
Све можете да урадите у Америци, што је за нас изузетно скупо, јер ем је далеко, ем немају социјално осигурање, па ви поред базичне цене од 150.000 евра плаћате све што може да се деси сурогат-мајци.
Речено ми је да се један Француз задужио за 700.000 евра. Дакле то је варијанта за јако богате људе. За нас је много лакше све то урадити у Грчкој и агенција нуди четири пакета.
Ја сам измислила причу да сам сингл, те да не могу да имам дете, јер су ми одстранили материцу. Добила сам мејл са ценовником.
Базични пакет 78.400 евра, стандардни 86.400, стандард плус 92.400 и премијум 98.400.
Прва два пакета не нуде осигурање, а то значи да ви све морате да платите уколико се нешто догоди. Уколико дође до смрти мајке или губитка органа плаћате 20.000 евра више.
Последња два пакета су покривена осигурањем. Но и ту морате да додате још новца, 4.000 евра за царски рез који је обавезан приликом сурогат мајчинства, 4.000 ако се ради о близанцима, 6.000, ако дође до побачаја.
Користе термине као да сте у ауто-кући и купујете кола. Све то је огроман бизнис."
Шта се дешава након што одабереш пакет? "Позовете број са сајта закажу вам разговор са консултантом који вас назове након недељу дана.
Мој разговор је трајао сат времена. Све је организовано од А до Ш, потребно је отићи два пута у земљу коју сте одабрали, ради потписивања уговора са сурогат-мајком у суду. И, мада су асистент и возач укључени у цену, одлазак авионом и хотел плаћате сами.
Други пут одлазите када се дете роди јер не може одмах да путује, нису му се још развиле бубне опне.
Постоји много бирократских перипетија које укључују привремено пребивалиште у одабраној земљи, одлазак у конзулат ради пријављивања рођења детета где се саветује да се што мање прича и да се практично правите као да је дете ваше, док плаћање може бити одједном или у неколико рата.
Из агенције гарантују да су све жене млађе од 38 година, да су бар једном рађале и да имају властиту породицу а све ово чине из дарежљивости према људима који не могу да имају децу иако су плаћене за то.
Све је то врло чудно и ја сматрам да чим неко такав дође у конзулат требало би да то конзулат одмах пријави влади.
Углавном функционише тако што постоји донаторка јајних ћелија коју можете одабрати из каталога и видети све њене фотографије од кад је била мала па до сада, затим исто важи и за мушкарца који ће донирати семе а сурогат-мајка ће носити зачето дете са којим неће имати никакву генетску везу и коју ви можете да упознате а и не морате.
Дакле укључене су три особе, четири укључујући и особу која жели дете без партнера или пет особа ако постоје два родитеља која наручују дете. Надам се да ће увести сурогат мајчинство као универзално кривично дело јер је ово један суров бизнис који свима омогућава да добију дете, довољно је да плате велику количину новца.
Само девет дана након првог телефонског разговора су ми послали мејл где су ме питали да оценим комерцијалну услугу.
Дакле баш су тако написали, нудећи ми и ваучер снижење од 500 евра."
Влада је већинским бројем гласова изгласала предлог закона о томе да ће сурогат мајчинство постати универзално кривично дело, шта то значи? "Увођењем закона о сурогат мајчинству као универзалном кривичном делу Италијани се обесхрабрују да одлазе у иностранство и наручују децу, то је циљ овог закона. По повратку у Италију могу да буду ухапшени и да служе затворску казну од три месеца до две године те да буду кажњени новчаном казном од 600.000 евра до милион евра. 
Италијанска влада предлаже и да се преко Уједињених нација дође до тога да сурогат  мајчинство постане глобална забрана а данас је легална у неколико земаља.
Они истичу да се на овај начин штите права деце која на крају не знају ко им је биолошки отац, ко мајка, ко их је девет месеци носио у стомаку а ко га је практично купио.
Мада, породице које су прибегле овој врсти родитељства не желе да на тај начин дефинишу оно што су скупо платили попут робе, а ради се о детету."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.