Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 20:01

Месец и по од забране уласка робе из централне Србије, залихе лекова у Косовској Митровици на измаку

Срби на Kосову и Метохији, након месец и по забране уласка робе из централне Србије, упозоравају да ако се са забраном настави, неће имати ни лекове.
Забрана уласка српске робе негативно се одражава на све сегменте живота. Лекари тврде да је стање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << већ алармантно у болницама у српским срединама – Пасјану, Грачаници и Kосовској Митровици, где је прилив болесника највећи.
"У Kлиничко-болничком центру троше се последње резерве антибиотика, инфузионих раствора и завојног материјала. Прети нам хуманитарна катастрофа уколико се ова неразумна одлука не стави ван снаге. Апелујемо на представнике међународне заједнице, који су овде по Резолуцији 1244 да олакшају живот свим грађанима и позову Приштину да ову одлуку стави ван снаге. У KБЦ се лече и Срби, и Албанци и Бошњаци и Роми, потребно је да се нашим грађанима олакша живот и лечење", рекао је Драгиша Миловић, заменик директора KБЦ Kосовска Митровица.
Нема наговештаја када ће влада у Приштини укинути своју, иначе усмену одлуку, о забрани увоза српске робе, правдајући је безбедносним ризицима.
Нема реакције ни међународне заједнице, која у пакет деескалације стања на северу није уврстила слободно кретање робе. Усмена одлука владе може да се тумачи као да званично није донета, али се спроводи. Са собом носи ризике – економске, социјалне, политичке и безбедносне.
Није тајна да се Срби на Kосову, услед више пута забрањиваног увоза робе, снабдевају како стигну и умеју, често и алтернативним путевима, те да су са пуно ризика долазили до лекова и онога што им је нужно. Свако пребацивање дефицитарне робе је у садашњим условима ризик, који може да се претвори у полицијско заустављање, малтретирање и задржавање.
Релаксацији односа Београда и Приштине и власти у Приштини и Срба на Kосову, помогло би и укидање забране увоза српске робе. Иако није званично уврштено у мере деескалације, имало би позитиван ефекат уз повлачење специјалне полиције са севера и покренуту иницијативу за смену председника албанске националности у четири општине на северу Kосова и Метохије, те расписивање нових избора.
Министарство локалне самоуправе у Приштини формирало је Радну групу за израду упутства, којим до првог семптембра треба да буде утврђена процедура за грађанску иницијативу за смену председника општина, изабраних пре пар месеци. Њихов насилан улазак у општинске зграде изазвао је протест Срба и ванредно стање које на северу траје два месеца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.