Izvor: RTS, 01.Avg.2023, 09:13

Стјепановић: Од рака плућа највише се умире у Србији, највећи број оболелих пушачи

У нашој земљи на свака два сата рак плућа однесе један живот. Годишње оболи 7.000 људи, а премине око пет хиљада, и по тој упозоравајућој статистици неславни смо европски рекордери, упозоравју лекари и на овај Светски дан борбе против рака плућа. Др Михаило Стјепановић, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << директор клинике за пулмологију Универзитетског клиничног центра Србије, каже за РТС да су по стопи умирања мушкарци на првом месту и да је пушење главни фактор ризика.
Др Михаило Стјепановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је статистика и даље суморна.

“Од рака плућа највише се умире у Србији. Особе мушког пола су на првом месту, по стопи умирања, код жена на другом месту, одмах иза рака дојке. Да присуствујете нашем јутарњем састанку, чули бисте да је већина пацијената која је ноћас примљена иде у правцу дијагностике рака плућа“, наглашава Стјепановић.
Према његовим речима, највећи број болесних су пушачи.
“Пушење је главни фактор ризика. И управо симптоме пацијенти приписују пушењу, а то је кашаљ са искашљавањем. Зато се касно јаве лекару или се јаве тек кад се јаве неки симптом који је упозоравајући, као што је искашљавање крви или јаки болови у сред груди, губитак тежине, губитак апетита, то је већ касно. Када се јаве у Клинику за пулмологију која је установа терцијерног типа, овде дијагностика иде у свега пар дана. Бронхоскопија се чека дан до два за лежеће пацијенте, а затим се чека патохистолошка дијагноза неколико дана. Конзилијум је исто за дан-два. Али, велики је проблем што до нас дођу пацијенти који су већ у поодмаклој фази болести“, наглашава Стјепановић.
Србија има и најсавременију терапију за одређен број пацијената за лечење рака плућа.
“Свакако да можемо да повећамо тај број, да томе и идемо и да су иновативне терапије, молекуларне циљане терапије, нешто што је будућност, да је онкогенетика нешто што се драстично развија, да се откривају нове мутације, нове терапије. То је нешто што иде јако, јако брзо, али опет морам да кажем пацијенти често долазе и траже одмах циљену имунотерапију. Није то терапија која је за свакога. То је одређен тип карцинома плућа који има одређене мутације, добије циљану имунобиолошку терапију“, каже Стјепановић.
Наводи да имамо неколико стотина пацијената који су на тој терапији која је драстично променила њихов квалитет живота.
“То су пацијенти који дођу у нашу установу и приме терапију за један дан и врате се својим уобичајеним активностима. Сутра се врате, већ и на посао. Доста је другачији квалитет живота, а што је најважније, другачије је преживљавање. Ми, откако примењујемо ту терапију, преко пет година имамо пацијенте који су тад кренули, још увек су живи, још увек имају добар квалитет живота, што је огроман успех у лечењу рака плућа“, наводи Стјепановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.