Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 16:22

Мечићи на пролеће: У националном парку Тара маркирана медведица Јелисавета

У Националном парку „Тара“ у сарадњи с београдским Биолошким факултетом настављено је маркирање медведа. ГПС огрлицу добила је недавно медведица Јелисавета . Досадашње искуство показује да се неки од младих медведа крећу на територији површине шеснаест , седамнаест >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пута већој од Националног парка „Тара“.
Тајни живот Јелисавете тарске и куда ће она скитати пратиће се наредне три године ако јој пре не досади сателитска огрлица.
“Јелисавета је маркирана 18. јуна ове године. То је млада женка од неких 4-5 година. Очекујемо да ће можда наредне године имати мечиће”, каже Бранко Безаревић Национални парк „Тара“.
Јелисавета је седамнаести маркирани медвед на Тари. То је један од начина на који у Националном парку прате највећу популацију мрких медведа код нас. Њихову бројност и навике одређују и преко ДНК узорака као и камера-замки на местима где се често крећу. Посебно су занимљиви сусрети неоспорног господара тарских шума с другим животињама.

“Постоје врсте  које су мало пријатељскије као што је например лисица, тако да може се видети доста снимака медведа и лисица па чак и  неке младе лисице пошто једноставно њу медвед не сматра као неког ко њих угрожава или може да му значајно извор хране угрози. Такође, имали смо и сусрете медведа и вука такође на хранилишту,  јазавца и још неких врста”, објашњава Бранко Безаревић.

После прошлогодишњих снимака које је направио једини медвед с камером Александар Велики, интересовање  јавности  за тарског меда је све веће .

“Имамо људе који се интересују, који би волели да виде и у том смислу имамо и туре посматрања медведа. С друге стране имамо опет оне људе који на неки начин зазиру, односно плаше се да ли је безбедно да бораве у природи и да ли постоји могућност напада медведа и тако да свако види ситуацију из своје перспективе”, каже Ранко Миловановић Национални парк „Тара“.

Ма која перспектива да је у питању, селфи  крај дрвеног меде је омиљени и готово обавезни сувенир с Митровца.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.