Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 13:24

Петковић са Денг Лијем о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић разговарао је у склопу званичне посете Кини, са замеником министра иностраних послова Кине Денг Лијем, и том приликом га упознао са тешком безбедносном ситуацијом на КиМ у којој се налази српски народ,, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << коју карактерише рапидан пораст насиља према српском и другом неалбанском становишту на КиМ и кршење њихових основних људских права.
Петар Петковић је током разговора са Денг Лијем рекао да у Приштини не постоји жеља за постизањем компромиса, дијалогом и деескалацијом актуелне кризе коју је изазивала управо приштинска страна својим насилним и једностраним потезима, организовањем нелегалних избора и заузимањем српских општина на северу КиМ.
"Та криза коју генерише Приштина прети да се прелије на читав регион", упозорио је Петковић.
Посебно је истакао да Приштина пуних 10 година одбија да формира Заједницу српских општина у складу са споразумом из Брисела 2013. године.
Истовремено, Петковић је пренео домаћину пуну подршку Србије територијалном интегритету и суверенитету НР Кине и захвалио на принципијелној подршци Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије.
Денг Ли је Петковићу пренео уверавања да ће НР Кина наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије, уз јасно противљење једностраним потезима Приштине.
Он је нагласио да кинеска страна подржава изналажење решења по питању КиМ мирним путем, на бази Резолуције 1244 СБ УН и посебно је нагласио подршку и инсистирање Пекинга у вези са што скоријим оснивањем ЗСО.
Обострано је изражено задовољство поводом изванредних односа између Републике Србије и Народне Републике Кине које карактерише свеобухватно стратешко партнерство две земље, чему посебан квалитет дају и пријатељски односи председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Истакнута је спремност за даље продубљивање свих облика сарадње и у том циљу, даље интензивирање политичког дијалога на високом и највишем нивоу. 
Денг Ли је, који је истовремено и генерални секретар Секретаријата за сарадњу Кине и земаља Централне и Источне Европе у МИП НР Кине посебно је нагласио да је кинеска страна започела интензивне припреме за реализацију предстојеће посете председника Вучића Кини, а поводом учешћа на Трећем форуму за међународну сарадњу иницијативе "Појас и пут", уз коментар да ће српског председника у Кини "дочекати као брата", што је формулација која указује на изузетно поштовање које у Кини указују председнику Вучићу. 
У наставку разговора, размењена су мишљења о модалитетима за даље јачање укупне сарадње између Републике Србије и НР Кине, поред билатералних канала, и у оквиру кинеске иницијативе "Појас и пут" и механизма за сарадњу Кина-ЦИЕЗ, које Србија активно подржава од њиховог покретања.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.