Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 06:00

РТС у Нагорно-Карабаху – Азербејџан почиње да насељева градове које контролише, нека насеља ничу "од нуле"

Док се преговара о мировном споразуму који би могао да буде основа за нормалан живот у региону Нагорно-Карабаха, Азербејџан почиње да насељева градове над којима има контролу. До неких, на ободима Кавказа, стиже се уз посебну дозволу и кроз више полицијских пунктова. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Тим путем прошла је и екипа РТС-а.
Поред кућа које су рушене претходних 30 година у Нагорно-Карабаху, енклави унутар Азербејџана углавном насељеном етничким Јерменима, прво су годину дана грађени путеви.

Сада се прва насеља припремају како би тај пуст крај поново оживео. У Шуши, граду на стени, који има и стратешки значај, обнављају се стари и граде нови објекти и праве планови за прве станаре.
Шеф одељења за међународне односе у пи-ар служби града Шуше Самаја Мамадова наводи да Влада ту тренутно гради 23 зграде са 450 станова.
"До краја године, грађани Шуше који су напустили град ће моћи да се врате и живе у тим новим зградама", додаје Мамадова.
У Шуши, коју од јерменске стране раздвајају и руски мировњаци, прво је почела градња културних објеката и споменика.
"Најгоре је што су оштетили историјске објекте, као да су хтели да избришу историју Шуше, јер пуно познатих песника и композитора је имало своје куће у Шуши, који су касније претворени у музеје. Све њих су оштетили. Али после преузимања града, кренула је обнова", истиче Мамадова.
У радовима учествују азербејџанске, али и компаније из Турске, Италије, Израела. Нека насеља, попут Агдама или Физулија.
Неки градови се граде "од нуле" Нека насеља, попут Агдама или Физулија, граде се од нуле.
Град Физули, баш као и сви већи градови у којима су пре три деценије Азербејџанци чинили већину у Нагорно-Карабаху, гради се од почетка.
Прво насеље за оне које су одлучили да се врате, биће готово за два месеца.
Аеродром који би требало да буде ту за све оне који долазе назад у своје место, завршан је за свега девет месеци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.