Izvor: RTS, 29.Jul.2023, 22:03

Секс, лажи и видео-траке на ирански начин – побожни челник културног центра смењен због хомосексуализма

Видео-снимак сексуалног односа у Ирану довео је до суспензије званичника задуженог за промоцију исламских вредности док власти негирају било какво претходно сазнање о његовом наводном понашању, преноси Би-Би-Си.
На видео-снимку објављеном на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << интернету се наводно види шеф религиозног културног центра у иранској провинцији Гилан, Реза Цагати, како има сексуални однос са другим мушкарцем.

Би-Би-Си наводи да њихов идентитет и аутентичност снимка нису потврђени.
Цагати је смењен са своје функције док je у међувремену отворена истрага.
Хомосексуалност је противзаконита у Ирану, а ЛГБТ+ особе су у опасности од узнемиравања и злостављања.
Како наглашава британски јавни сервис, Реза Цагати је оснивач културног центра фокусираног на побожност и ношење хиџаба.
Ирански министар културе Мохамед Мехди Есмаили рекао је да није било негативних извештаја у вези са Цагатијем пре објављивања снимка.
Неки сматрају да је уклањање Цагатија са његове функције истакло разлику у начину на који се ирански званичници третирају када су оптужени за злочин у поређењу са ЛГБТ+ заједницом или женама које се не придржавају исламских правила.
Према иранском закону, истополни односи се сматрају злочином за које је смртна казна максимална предвиђена санкција.
Како наводи Би-Би-Си, та најтежа казна се ретко користи, али ЛГБТ+ заједница се свакодневно суочава са дискриминацијом.
Жене у Ирану строго се кажњавају у Ирану због неношења хиџаба. Протести широм земље против његовог обавезног ношења избили су у септембру 2022. године због смрти 22-годишње Махсе Амини.
Она је умрла је три дана након што ју је притворила иранска полиција за морал због наводног кршења правила која захтевају од жена да покрију косу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.