Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 12:59

Представљене поштанске марке са ликовима Николе Тесле и Михајла Пупина, присуствовали Дачић и Хил

У ПТТ музеју су представљене пригодне поштанске марке "Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији", симболично, на дан када се 1918. године завијорила српска застава на Белој кући у Вашингтону. Представљању су присуствовали министар спољних послова Ивица Дачић и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << амбасадор САД Кристофер Хил.
Вршилац дужности директора Поште Србије Зоран Ђорђевић уручио је свечано Хилу и Дачићу пригодне марке са ликовима двојице научника, симболично на дан када се 1918. године завијорила српска застава на Белој кући у Вашингтону, захваљујући америчком председнику Вудроу Вилсону.
Марке посвећене Тесли и Пупину објављене су поводом стогодишњице од првог објављивања аутобиографије Пупина "Са пашњака до научењака" награђене Пулицеровом наградом, и 125 година од прве Теслине јавне демонстрације управљања путем радио таласа. Хил се захвалио Пошти Србије што се пригодним маркама сетила Тесле и Пупина, "два велика научника, изумитеља и инжењера, чији геније је заслужио ту почаст".
"Тесла је сада одомаћено име у САД. Сваки Американац зна ко је Никола Тесла,  као што зна за неке ваше кошаркаше и тенисере. А Пупин је урадио велике ствари за заједничке односе током Првог стветског рата. Довео је Американце да помогну Србији", навео је Хил.
Према његовим речима, управо је однос Пупина и Вилсона довео до вијорења српске заставе на Белој кући и до стварања сјајних односа две земље. Хил је додао да Тесла и Пупин остају инспирација за две земље шта чинити даље у будућности.
Подсетивши на "бруталан напад Русије на украјинске комшије", Хил је додао да САД и Србија треба да се држе заједно као у претходним тешким временима, и да обе земље буду инспирација да се рат брзо заврши, и да не буде других у Европи.
Хил је оценио да су САД и Србија били савезници у два светска рата и да то требају бити и у будућности. Према његовим речима, постојање неких комплексних питања не треба да буде препрека да се учини оно што је исправно.
Захваливши се Пошти Србије што води рачуна о великим јубилејима српске историје, Дачић је додао да је су "важан симболичан гест пригодне марке" Тесли и Пупину.
"Ово издање промовишемо данас на дан кад је на Белој кући подигнута српска застава 1918. године, што је остало у посебном сећању српске и америчке јавности. Ово није чињеница коју смо превише користили и чак имам утисак да смо и заборавили", навео је Дачић. Подсетивши да се одлука Вилсона није односила само на Белу кућу и да се српска застава завијорила и на свим јавним установама у САД,
Дачић је рекао да је током једне посете добио америчку заставу која се тада 1918. године вијорила на Kонгресу.
Додао је да је после Првог светског рата Вилсон добио своју улицу у Београду, што се потом "негде то изгубило", и истакао је да је "добра иницијатива председника (Александра Вучића) да се поново додели Вилсону улица".
Према његовим речима, међусобни односи стари 142 године обавезују две земље да раде једна са другом, да унапређују односе и граде партнерство.
Подсетивши да су током два светска рата две земље биле савезнице, Дачић је изразио уверење "да се ратови не смеју поновити", као и да се Србија залаже за мир и да постане део уједињене Европе.
Дачић је додао да Србија цени подршку САД у остваривању тих циљева и нада се да ће је имати и убудуће, док ће Тесла и Пупин "заувек бити симболи  партнерства" две земље.
Ђорђевић је истакао да је Пошта Србије пригодним маркама хтела да ода почаст двојици научника, чије је дело било нека врста "моста између два народа и државе". 
Хил и Дачић су у пратњи Ђорђевића обишли Музеј ПТТ.  Уметничка реализација марака поверена је сликару Бобану Савићу, креатору марака Поште Србије. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.