Izvor: RTS, 28.Jul.2023, 05:52

Путин: Контраофанзива заустављена, противник претрпео велике губитке; Кијев тражи од Запада оружје већег домета

Рат у Украјини – 520. дан. Руски председник Владимир Путин саопштио је да су украјинске снаге појачале војне операције, али да је контраофанзива заустављена. Тврди да је Украјина претрпела десет пута веће губитке од Русије. Кијев признаје да нема довољно наоружања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за контраофанзиву, тражи од Запада оружје већег домета.
Настављају се сукоби на југу и истоку земље. Кијев је оптужио Москву за јучерашњи напад на Одесу. Тврди да је погођена лучка инфраструктура. 
С друге стране, Москва тврди да је одбила нападе у Бахмуту и Запорожју. Руски председник Владимир Путин изјавио је да су последњих дана украјински напади интензивирани, пре свега у области Запорожја, али без успеха. Тврди да су украјинске оружане снаге претрпеле значајне губитке у недавном нападу.
Рекао је да, нажалост, ни руске снаге нису биле поштеђене жртава, али да је разлика огромна, вишеструка. 
"Наши губици су преко 10 пута мањи од губитака непријатеља", рекао је Путин.
Кијев признаје да нема довољно наоружања за контраофанзиву, тражи од Запада оружје већег домета.
Председник Украјине Володимир Зеленски одржао састанак Врховног штаба у Дњепру на југоистоку земље. Са војним и регионалним званичницима разговарао је о ситуацији на фронту , снадбевању војске наоружањеми јачању противваздушне одбране.
У Санкт Петербургу јуче је почео други руско-афрички самит. Руски председник дочекао је 17 лидера афричких држава. Поручио им је да је Русија спремна да пошаље бесплатно жито афричким земљама којима је најпотребније.
Председник Афричке уније и Коморских острва Азали Асумани позвао је на миран суживот Русије и Украјине.
Украјинска централна банка саопштила је да очекује да ће Црноморски житни коридор остати затворен до краја рата Русије против Украјине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.