Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 20:09

Фриленсерима остало мање од недељу дана да пријаве и плате порез – на раполагању су им два модела

Мање од недељу дана остало је да фриленсери пријаве и плате порез преко посебног портала Пореске управе. Први пут Пореска им не шаље решења, већ су дужни да сами пријаве приход и уплате одговарајући порез. До сада је стигло око 2.500 пријава.
Зашто >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << бирам између два модела, како сторнирати пијаву са грешком? Најчешћа су питања оних који се сада самоопорезују, кажу у Удружењима фриленсера.
"Дешава се фриленсерима да просто не могу да потпишу пријаву, ту постоје неке техничке ствари, али генерално утисак је да је фриленс портал прилично једноставан", наводи Мина Симић из Удружења "Дигитална заједница".
На основу питања на порталу свако најпре сазнаје да ли спада у категорију фриленсера. Онај ко изабере први модел опорезивања, на тромесечни приход до 96.000 динара не плаћа порез, а преко тог износа стопа је 20 одсто. Здравствено и пензијско осигурање плаћа ако жели.
Процењује се да је за оне који приходују до 160.000 динара то исплативије.
За оне који зарађују више, бољи је други модел, неопорезиво је 57.000 динара, остало се опорезује са 10 одсто, уплата пензијског доприноса је обавезна.
"За сада неких 60 одсто фриленсера се определило за модел 2, што значи да плаћају себи доприносе за пензијско осигурање. Са једне стране можемо рећи да су заправо и чекали успостављање овог система како би сами себи могли да уплаћују доприносе", каже Ирена Ђорђевић из НАЛЕДА-а.
Уз оне који раде за стране послодавце, на овај начин порез и доприносе могу платити и они који код нас пружају услуге физичким лицима, попут бебиситерки или мајстора. 
До сада је поднето хиљаду пореских пријава Иако рок истиче 31. јула, до сада је стигло око 2.500 пореских пријава, а према ранијим проценама у Србији ради најмање 70.000 фриленсера. Међу до сада поднетим пријавама, предњаче они са вишим примањима.
"То је први пут да се успоставља систем да фриленсери сами пријављују порез и на њих је стављена одговорност да своје приходе легално пријаве. Тако да верујемо да ће тај број бити већи. Да се можда чека некако последњи тренутак", каже Ђорђевићева.
Надлежни кажу да портал може да подржи велики број пријава у кратком року, и да због тога неће бити проблема. У случају да неко не пријави порез, следи контрола и налог Пореске управе, за уплату, уз одговарајућу камату.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.