Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 20:00

Нови наставници у мисији неговања српског језика и писма у дијаспори

У првом сусрету са просветним радницима, од када је ступила на функцију, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, разговарала је се наставницима који ће предавати у школама у иностранству. Настава на српском језику одржава се у 19 светских земаља, коју похађа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << око 8.000 ученика.
Јачањем љубави према држави и неговањем језика и писма, јача се национална структура сваког човека и жеља за припадношћу домовини, нагласила је Славица Ђукић Дејановић, наставницима који ће наредне четири године провести радећи у дијаспори.
"Радићете један изванредан посао и то што министарство просвете организује овакве семинаре, то ће бити и убудуће, због тога што одлазите у велики број земаља. Искуства из прошле године кажу да је близу 8.000 ученика учило шта то значи образовати се и како се васпитати на српском језику", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.
Одлуку да наставе мисију чувања везе са матицом, поздравља и министар спољних послова. Подсећа да је и то део стратегије очувања српског језика, националног и културног идентитета и успостављања трајних веза са отаџбином.
"Још више је за поштовање ваша жеља да наставу одржавате нашим исељеницима и то најмлађој генерацији. Очување, јачање и остваривање веза дијаспоре и Срба у региону са матичном државом један је од стратешких циљева Републике Србије који је заснован на одредбама устава наше земље", каже Ивица Дачић, министар спољних послова.
Мрежа школа у којима се организује настава на српском језику ће се, према најави министра, ширити. После обуке, крајем августа, 25 редовних наставника одлази у Немачку, Швајцарску, Италију, Француску, Грчку, Норвешку и Сједињене Америчке Државе.
"То су деца наших радника, сада већ прва, друга, трећа генерација, која живи у иностранству и која полако заборавља српски језик. Ми смо због тога упућени да учимо све да та деца уче српски језик, да уче о нашој традицији и култури", наводи Биљана Димитријевић, наставница.
Ђукић Дејановић: Средње и високо образовање прилагодиће се тржишту рада
На самом почетку обављања функције, ресорна министарка износи планове - средње и високо образовање прилагодиће се тржишту рада, старији основци добијати и оцене из владања, а свим основцима наставни програм биће обогаћен знањем из менталног и репродуктивног здравља. Залагаће се, каже, за веће плате просветних радника, али од њих очекује да буду добар пример деци.
"Не можемо правити зид и малтене ограду измежу онога што дете добија као поруку у кући и у школи, неупоредиво више, ја од стручних тимова очекујем да највећи допринос дају у бољој сарадњи родитеља и наставник. Мама и учитељица морају да имају исти аршин и иста понашања", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка просвете.
Министарка још једном позива све институције и појединце да помогну и да се образовање и васпитање деце одвија у што квалиететнијим и безбеднијим условима.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.