Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 19:49

Како ће држава помоћи воћарима у шабачком крају чији су засади страдали у невремену

Штета на усевима од прошлонедељног невремена још није пописана. Из Министарства пољопривреде позивају произвођаче да штету на усевима пријаве у локалним самоуправама. Министарка пољопривреде, Јелена Танасковић која је обишла засаде у Шиду, најављује формирање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Радне групе за координацију активности на отклањању последица елементарних непогода. Циљ Владиног тела биће, како наводи, материјална помоћ пољопривредницима који пријаве штету на усевима.
Изваљена стабла, поломљене гране и покидана противрадна заштита на шест хектара. Млад засад крушке Александра Рашића, ветар је потпуно уништио.

"Воћњак је сад требало полако да уђе у комерцијални род, у наредне три године у пун род и наредних 20 година да рађа. Сад треба распремити целу парцелу. Искрено да вам кажем, не знам још шта ћемо радити, како ћемо. Штета је огромна'', каже Александар.
У Шиду су оштећени усеви на око 20.000 хектара. Према до сада пријављеној штети, потпуно су уништени воћањци на 150 хектара. Многи засади су подигнути на кредит.
"Све је уништено, говоримо о оптимистичкој варијанти штете, то вам је 40 хектара да би подигли у слабоинтенизивном засаду, то вам је 1.600.000 евра. Изгубљени род је 2.000 тона, пута цена по којој смо продавали претходних пет година, то вам је још милион евра'', каже Зоран Грозданић, воћар из Шида.
Зоран Семеновић, председник Општине Шид, каже да су изгубљени засади у воћарству, виноградарству,  ратарству, кукурузу и сунцокрету, све што су  пољопривредници имали.
"Сељаци су порадили и све уложили у жетву. Прошле године је била суша, ове године их је потрефила ова незапамћена олуја'', наводи Семеновић.
Ресорна министарка, очекује помоћ Европске уније, првенствено у засадима који су финансирани из ИПАРД-а.
"Ја сам добила средства, односно добила позитиван одговор из ФАО-а који је спреман да подржи са 300.000 евра, то је сам почетак гранта, ја очекујем да ће и друге финансијске институције и сама ЕУ одреаговати, јер ово заиста што се догодило, је потпуно невероватно никада се није догодило у Србији", каже министарка пољопривреде Јелена Танасковић.
"Дефинитивно је узрок климатских промена које нам се дешавају глобално. Држава ће стати иза свега овог", рекла је министарска.
Произвођачима ће се помагати на различите начине. Осим новца, могу очекивати и помоћ у пољопривредним културама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.