Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 19:45

Конституисан нови сазив Скупштине Црне Горе, очекују се консултације о мандатару за састав нове Владе

Конституисан је нови сазив Скупштине Црне Горе. На дневном реду био је и избор председника Парламента, али није било кандидата. Председавао је најстарији посланик Милан Лекић из коалиције За будућност Црне Горе. Седници је, између осталих, присуствовао и председник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << државе Јаков Милатовић, као и носиоци највиших правосудних функција.
Интонирањем химне почео је рад 28. сазива Скупштине Црне Горе. Осим представљања извештаја о резултатима парламентарних избора одржаних у јуну, чула су се имена нових посланика. Иако се обриси нове скупштинске већине, после страначких консултација, назиру и иако је било најављивано, изостало је оно што се највише чекало – решења за органе највишег законодавног тела.

"Како тренутно немамо предлога, дајем паузу, а о даљем наставку рада Скупштине бићете благовремено обавијештени", поручио је Милан Лекић, посланик.
Из Скупштинске сале у хол на коктел. А данас су и званично испуњени услови за почетак консултација о избору мандатара за састав нове Владе. Шеф државе их најављује за понедељак на Цетињу. До сутра ће, каже, послати и позивнице. Очекује ли у Влади и коалицију "За будућност Црне Горе" и мањинске партије, Милатовић није желео да износи став.
"Ја нијесам до сада давао изјаве ко би требало или не да буде у Влади, мислим да ћу на тај начин и наставити. Такође, мислим да партије мање бројних народа требало би да буду дио Владе и да то треба да постане једна добра пракса у Црној Гори", истиче Јаков Милатовић, председник Црне Горе.
Најизвеснији партнер ПЕС-а у новој Влади – Демократе, за све одговоре упућују на Милојка Спајића.
"Оно што вам ја могу рећи јесте да не постоји нити једно спорно питање између Демократа и Европе сад. Ми да смо имали потребу да нешто демантујемо од онога што се појављивало у медијима, свакако да бисмо то учинили", навео је Алекса Бечић, председник Демократске Црне Горе.
Наставиле су се и неформалне консултације за формирање Владе. Спајићу су представници Савеза грађана ЦИВИС, који су на изборима били на листи ПЕС-а, пренели своје виђење принципа. Између осталог сматрају – Влада са подршком од 41 посланика не може бити функционална.
"Немамо предрасуде, за нас да су сви људи у Црној Гори, људи Црне Горе, које је ово једина домовина и једина отаџбина, људи који имају право да учествују у било којој власти и било којој Влади", објашњава Срђан Павићевић из ЦИВИС-а.
Седница Скупштине која је почела у редовном заседању, чак иако је реч о конститутивној седници, према закону мора да се заврши у редовном року – до 31. јула.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.