Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 19:43

Танасковић: Апел газдинствима да не крију појаву свињске куге

Зараза свињском кугом до данас је регистрована у 1.070 газдинстава у 32 јединице локалне самоуправе. Поражавајући је податак да се зараза највише шири грешком људи, који крију, премештају заражене животиње са фарми и продају на сточним пијацама. Такви поступци угрожавају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << велике фарме и кланичну индустрију, упозорава министарка пољопривреде.
Министарка пољопривреде Јелена Танасковић упутила је молбу власницима газдинстава где се појавила свињска куга да не селе животиње.

"Молим их, али заиста их молим да не иду у пресељење животиња, да не премештају своје животиње дању, ноћу, кад год, алтернативним путевима, њивама. Ми смо укључили и војску и полицију, такође је основан штаб за сузбијање ове болести", навела је Танасковићева.
Поручује да је поента да се брзо и ефикасно делује.
"Да где год се појави то се не крије, да извршимо еутаназију, зато што је то једини начин да је сузбијемо. Држава ће надокнадити по тржишној вредности сваки килограм еутаназиране животиње, свиње", рекла је министарка пољопривреде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.