Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 16:42

Мобе у ариљском крају и даље живе, када тежак посао замене трпеза и песма

Летњи месеци за многе су прилика да зараде у сезонским пословима, а берачи малина обично остваре најбољи приход. Висока дневница је свакако привлачна, али се највише исплате упорност, воља и вештина, па такви берачи са послодавцима успоставе дугогодишњу сарадњу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и изграде пријатељство.
Пред бербу малина многи воћари размишљају да ли ће обезбедити бераче. Породица Лукић се ослања на оне који дуже од деценије долазе током сезоне у то домаћинство. Рад у надници није лак посао.

Ненад Дамљановић из Пожаревца каже да пола године има посла, малтене до зиме. "Мора да се ради, ништа неће да падне са дрвета. Углавном од нас зависи, зависи опет и до газде. Ако је газда добар, лакше нама, ако је лош, теже нама, ако ћемо искрено“, каже Ненад.
Милица Станковић каже да нема избора када нема других примања. “Нико други не ради, само ја и син овде. Проведемо овде и по 45 дана некад“, прича Милица.
Добринка Шалипур из Прибоја наводи да је сваки пут поштено плаћена.
“Ако си ти способан и можеш да радиш, ништа није тешко. Ако си дошао само да узмеш паре, да се вратиш, нема овде ништа. Мени је платио сваке године, али у бобу. Била сам задовољна, док могу да долазим, долазићу“, рекла је Добринка.
Радован Лукић из Трешњевице каже да се Милица и Добринка никада нису пожалиле.
"Никад се пожалиле нису. Иду ко у своје, оставим их тако саме. Данас беру боровницу, некад малину, некад плеве жени баштицу. Ураде све што тражим, како да их онда не наградим“, каже Радован.
Више од посла Сезона бербе се ближи крају. У домаћинству породице Николић у Трнави крај дана завршавају породичном вечером, са берачима, међу којима они из Вишеграда долазе већ две и по деценије.
Милан Зенуловић из Бојника истиче да су домаћини коректни према радницима.
“Зато што су породица, коректни према радницима. И све то, посао који радим, уживамо с тим, што га радим не само финансијски, него из љубави“, рекао је Милан.
Драгана Николић из Трнаве наводи да раде као да су њихови малињаци.
­“Раде као да је то њихово имање, њихови малињаци, тако се и односе према њима. И имамо поштовање обострано једни према другима“, рекла је Драгана.
Управо атмосфера некадашњих моба, где се вредно радило, а умор заборављао уз трпезу и песму, јер међу берачима увек има и неоткривених музичких талената. А поготово када певају срцем.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.