Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 16:30

Владичин Хан: До бољих услова за живот захваљујући пројектима ЕУ

Кроз пројекте које финансира Европска унија, адаптиране су 33 куће и реализовано више програма подршке у општини Владичин Хан и Пчињском округу. Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини посетио је једну породицу у селу Лепеници и разговарао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << са грађанима у Омладинском клубу у Владичином Хану.
Дванаесточланој породици Јовановић дограђен је део куће, имали су две просторије, сада им је, кажу, комотније и лепше. У кући живе четири генерације.

"Нама је сада радост велика, што нам је кућа лепа, изграђена. Ствари су нам дали, дечји прибор за школу исто", каже Олга Јовановић, из села Лепеница.
"Ми смо спавали на земљу, неки у сломљени кревети. Како да ти кажем, много лоше", прича Бранислав Јовановић, из села Лепеница.
Поред адаптације куће, добили су и пластеник. Европска Унија подржава социјално становање, финансира и пројекте удружења грађана кроз Регионални програм локалне демократије.
"Формирали смо радну групу и у току је финална израда односно очекујемо да до краја августа локална скупштина усвоји Стратегију за младе како бисмо побољшали живот младих на територији општине", наводи Марко Младеновић из Локалне иницијативе Владичин Хан.
"Кроз наш пројекат је прошло више од 150 корисница, имали смо завршну конференцију где су жене из целе Србије дошле овде да кроз примере добре праксе мотивишу грађанке из Владичиног Хана", каже Сузана Поповић Ирић, из удружења "Спа" из Врањске бање.
"РеЛОаД" програм се реализује у 7 места у Србији, међу којима је и Владичин Хан.
"Водили смо рачуна о социјалној инклузији, о људима, о 33 породице које живе на територији општине Владичин Хан и које су у овом тренутку најугроженије", каже Горан Младеновић, председник Општине Владичин Хан.
"Ово је конкретан пример који показује и мени да сви заједно можемо да помогнемо људима којима то највише треба", сматра Никола Бертолини, шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији.
Циљ ових програма је да, јачањем сарадње са организацијама цивилног друштва, локалне власти у градовима и општинама унапреде квалитет јавних услуга које пружају грађанима и грађанкама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.