Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 12:01

У Приштини почело суђење Слађану Трајковићу, оптуженом за наводне ратне злочине

Бивши полицајац у северном делу Косовске Митровице Слађан Трајковић изведен је пред суд због оптужби да је наводно починио ратни злочин током сукоба на Косову и Метохији 1998. и 1999 године, али се на инсистирање браниоца, није изјашњавао по наводима оптужнице, због >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << непостојања услова и недостављања списа његовој одбрани.
Током првог рочишта Трајковићев бранилац адвокат Дејан Васић изјавио је да је скандал што им тужитељка није предала комплетне списе, већ оне које је селективно, она одредила, а не како јој то закон налаже.

Васић је додао да му није било ни омогућено присуство током истраге и испитивању сведока.
"Не знамо за шта га оптужују седам месеци након хапшења. Овај суд је себи допустио да буде сведен на писара Специјалног тужилаштва у Приштини. Нису нам дозволили да се Слађан Трајковић суочи са онима који га оптужују и са сведоцима", рекао је Васић.
Затражио је од тужиоца да на време достави све списе из оптужнице и истраге и навео да до тада Трајковић неће да се изјашњава по наводима оптужнице.
Адвокат Васић је затражио прекид мере притвора Слађану Трајковићу, што је тужитељка одбила, и судија такође, тако да остаје и даље у затвору у Грдовцу код Подујева.
Следеће рочиште, наставак данашњег, на коме се очекује читање оптужнице и изјашњавање оптуженог заказано је за 4. август и неће бити јавно, одлучила је судија.
У оптужници издатој 12. Јула ове године, Тужилаштво тврди "да постоји сумња да је током рата на Косову, у периоду 1998-1999. региона Вучитрна, Трајковић појединачно и у саучесништву са другим лицима, тешко кршец́и правила међународног права као учесник српских полицијских и војних снага допринео убиствима, рацијама, премлац́ивању, малтретирању, хапшењу, мучењу, окрутном и нехуманом поступању према албанским цивилима".
Трајковића даље терете за наводно "држање у условима ропства, депортације и продирања хиљада албанских цивила као и мере пљачке, паљења и уништавања куц́а цивилног становништва албанске националности које није директно учествовало у сукобу, у ком случају је озбиљно нарушило правила међународног права током рата".
"Овим радњама окривљени С.Т. у саизвршилаштву са другим непознатим припадницима поменуте јединице српске полиције и другим наоружаним и униформисаним лицима починио је кривично дело 'Ратни злочин против цивилног становништва', предвиђено и кажњиво по члану 142. и 22. Кривичног закона бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије", подвлачи се у саопштењу.
Трајковић је бивши полицајац косовске службе у региону Митровица север, који је поднео колективну оставку са осталим српским колегама крајем прошле године. Убрзо потом је ухапшен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.