Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 08:22

Државни удар у Нигеру – војска каже да је преузела власт, председник тврди да ће демократија бити спасена

Мухамед Базум је смењен са места председника Нигера и затворене су границе републике, саопштила је група војника у директном укључењу на националној телевизији. Базум је пак на друштвеним мрежама навео да ће "демократија бити спасена".
Представник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << војске, пуковник Амадоу Абдрамане, изјавио је на националној телевизији да су снаге одбране и безбедности одлучиле да "ставе тачку на досадашњи режим због погоршања безбедносне ситуације у земљи и лошег управљања", преноси Ројтерс.

Абдрамане је рекао да су границе Нигера затворене, те да је у целој земљи проглашен полицијски час, као и да су све институције републике суспендоване. 
У међувремену, огласио се и председник Мухамед Базум, који је на друштвеним мрежама објавио да ће "тешко стечени добици бити заштићени", као и да ће се грађани Нигера који воле демократију побринути за то.
Војници су током јучерашњег дана блокирали председничку палату у Нигеру у којој се налази председник Мухамед Базум.
Гутерес осудио промену власти  Генерални секретар УН Антонио Гутерес осудио је неуставну промену власти у Нигеру.
"Генерални секретар је дубоко узнемирен због притварања председника Мухамеда Базума и забринут је за његову безбедност и добробит. Позива све актере који су укључени у овај жалосни чин да ослободе председника одмах и без икаквих предуслова", рекао је његов портпарол Стефан Дижарик.
Гутерес је позвао на хитан прекид свих акција које поткопавају демократске принципе у Нигеру и позвао све странке да се уздрже од насиља и да поштују владавину закона.
"Уједињене нације су солидарне са демократски изабраном владом и народом Нигера“, наводи се у саопштењу, у коме се истиче да ће УН увек бити уз владу и народ Нигера.
У Буркини Фасо и Малију од 2020. године, које се граниче са Нигером, догодила су се четири војна удара, а 2021. је одбијен покушај војног удара у Нигеру, неколико дана пре него што је Базум положио заклетву.
Базум је десети председник Нигера од проглашења независности од Француске 1960. године. Процењује се да у Нигеру живи око 25 милиона становника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.