Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 06:03

После дужег периода цене станова у Србији се стабилизују, продаја успорена

На српско тржиште непокретности током претходне три године снажан утицај имали су економски и политички догађаји у свету. Ипак, највише су утицали повећање еурибора и веће каматне стопе на стамбене кредите. Према подацима Републичког геодетског завода - повећања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је више било на југу земље него у престоници, и више се односи на стару градњу него на нову. У исто време - забалежен је и пад промета некретнина, пре свега куповина на кредит.
У Лесковцу се гради пуном паром на 15 локација. Градитељи кажу да се до грађевинске дозволе сада стиже брже, али да је купаца мање него прошле године.

"У протеклих десетак година цена је била константана, у висини од 700 до 800 евра по квадрату, а данас, у 2023. и претходне године, цена се креће од 1.100 до 1.300 евра по квадрату", каже Александар Младеновић из "БМ инвест групе" из Лесковца.
Колико је од почетка године издато грађевинских дозвола у Београду, нисмо успели да добијемо одговор од надлежних.
Ипак, камере РТС-а забележиле су бројна градилишта. Најтраженији су станови до 50 квадрата, па се зато и највише граде.
"Има доста кеш купаца, односно постоји једна група купаца са такозваном куповном моћи која је између 60.000 евра и 90.000 евра, где скоро да нема уплива кредита. Постоје одређени купци који су између 70.000 и 100.000 евра, где има мањег уплива кредита и ту се лако реализује куповина", истиче Бранко Обрадовић из "МС инвеста".
Агенти за некретнине тврде да је продаја станова успорена, упркос томе што цене некретнина стагнирају. Узрок виде у високим каматним стопама.
"Кредити су у једном моменту постали јако неприступачни одређеном броју грађана, где смо грађанима који су ипак желели да купе саветовали да брачни пар, муж и жена, уједине плате и да на тај начин дођу до крова над главом", каже Небојша Буцало из "Арт некретнина".
Владимир Живадиновић из "Бокс некретнина" истиче да су стамбени кредити мало неповољнији него претходне године, па се купци не одлучују за узимање кредита код пословних банака.
Банке не могу много да ураде кад је реч о цени кредита Банкари кажу да је интересовање за стамбене кредите у 2023. мање за чак 40 одсто него 2022. Онима који се за кредит одлуче саветују да узимају стамбени кредит са фиксном каматом.
"На промену еурибора, који дефинитивно расте и по најавама Европске централне банке тешко је предвидети да ће се смирити, барем у неком наредном периоду, клијенти су потпуно сигурни да се рате неће мењати, то јест да је рата фиксна пет година и непоромењива. Иде од пет до 95 одсто", наводи Дејан Вучинић, директор дирекције за управљање мрежом филијала у "ОТП банци".
Тако једноипособан стан у престоници од четрдесетак квадрата, на иоле бољој локацији, кошта 100.000 евра. Банке у овом тренутку не могу много да ураде кад је реч о цени кредита јер су посредници и принуђени су да позајмљују средства по вишим каматним стопама, објашњавају економисти.
"Држава би могла да повећа порезе за оне који имају два или више станова и тако спречи куповину додатних станова лица која имају вишак финансијских средстава", објашњава економиста Душко Бодрожа.
То би, оцењује, стабилизовало и цене некретнина, али и повећало понуду на тржишту и створило шансу грађанима са просечном зарадом да обезбеде себи кров над главом.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.