Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 06:01

Зеленски хвали "добре резултате" на фронту; СБУ преузео одговорност за прошлогодишњи напад на Кримски мост

Рат у Украјини – 519. дан. Кијев тврди да украјинске снаге напредују дуж јужног фронта и учвршћују положај. У Запорошкој области почео нови талас украјинске контраофанзиве, кажу проруски званичници. Службa безбедности Украјине (СБУ) преузела одговорност за напад >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на Кримски мост октобра 2022. Из Европске уније нове рестриктивне мере против Белорусије због, како се наводи, умешаности те земље у сукоб Русије са Украјином.
Сирене за ваздушну опасност у Кијевској, Хмељнцкој и Кировградској области. Портпарол украјинских ваздухопловних снага наводи да су у питању бластичке ракете.

Лидер проруског покрета "Заједно са Русијом" Владимир Рогов каже да је на запорошком фронту почео нови талас украјинске контраофанзиве.
Како je додао, украјински борци који се налазе на запорошком фронту, обучавани су у иностранству, као и да су њихове трупе опремљене западном војном опремом која укључује тенкове "леопард" и борбена возила "бредли".
Украјинске снаге учвршћују положаје у околини Бахмута на истоку Украјине.
Заменица украјинког министра одбране Хана Маљар каже да кијевске трупе напредују ка Мелитопољу и Бердјанску на југу, који се налазе на Азовском мору, додавши да су напади такође били успешни на истоку, према боковима Бахмута.
Украјински председник тврди да су украјинске снаге постигле "веома добре резултате“ на линији фронта и обећао да ће ускоро изнети детаље о њиховим успесима.
Са друге стране, Зеленски je замерио појединим званичницима што усред рата занемарују државне дужности, ради летовања на Малдивима.
Нагласио је да неће толерисати корупцију или издају у државним пословима док се Украјина бори да пронађе средства да се одбрани од, како је навео, руских освајача.
Службa безбедности Украјине (СБУ) преузела је одговорност за прошлогодишњи напад на Кримски мост. Шеф СБУ Васиљ Маљук рекао је да  једна од акција била и диверзија на Кримском мосту 8. октобра 2022.
У Санкт Петербургу почиње дводневни самит Русије и афричких земаља. Председник Путин каже да Африка постаје један од полова мултиполарног света. Москва ће наставити да помаже афричким земљама у јачању њиховог суверенитета и активнијем учешћу у решавању глобалних питања, истиче Путин.
Како се очекује, једна од главних тема скупа биће наставак снабдевања Африке руским житом и ђубривом, након што је Москва изашла из Црноморске иницијативе о извозу украјинских житарица.
Из Европске уније нове рестриктивне мере против Белорусије због, како се наводи, умешаности те земље у сукоб Русије са Украјином.
У нацрту одлуке, у који је Ројтерс имао увид, наведено је да ће под санкцијама бити извоз авионских мотора и делова.
Одлука тек треба да буде финализована, а ступиће на снагу ако ниједна од 27 држава чланица ЕУ не изнесе приговоре до петка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.