Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 20:53

Медитеран у пламену, српски ватрогасци стижу У Волос

Више од 40 људи је погинуло, а десетине хиљада евакуисане из пожара дуж Медитерана. Највише је страдалих у Алжиру, а ватра и даље гута пределе Грчке, Италије, Португалије, Шпаније и Хрватске. Ватрогасно-спасилачки тим из Србије већ се упутио ка граду Волосу, саопштава >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << МУП.
У Алжиру, у 11 покрајина ватра претвара у пепео све пред собом. Настрадало је тридесет и четворо људи, од чега десет војника током покушаја евакуације.

“Све је отишло, изгубио сам кућу. Чекамо да нам власти помогну, али нико нам се није обратио. Немамо ни воде, хране, волонтери су нам дали одећу,'' каже Амар Белкати.
Деветог дана од почетка пожара у Грчкој - ванредно је на целом Родосу. У гашењу ватре учествује 10 земаља из Механизма цивилне заштите Европске уније, са 480 ватрогасаца и 7 авиона. У паду летелице страдала су два пилота, а ватра је однела још три живота.
''Борили смо се са ватром целе ноћи све на ободу два насеља, Малоне и Архангелос. Чини се да смо добили битку,'' рекао је ватрогасац - добровољац Стергос Пардалас.
Црвени метеоаларм отежава посао спасилачким екипама у Грчкој, којима се придружио и тим из Србије. У базни камп операције, аеродром "Македонија" у Солуну, стигло је 36 српских ватрогасаца-спасилаца и два члана медицинског особља.
Одржани су састанци са релевантним министарствима и цивилном заштитом где је договорено да тим у прво време буде стациониран на овој истој локацији. Договорено је и да тим може бити послат на било који део Грчке где ће помоћи колегама у даљем раду.
"Конфигурација терена и вегетација која је карактеристична за Грчку чини да су тамо пожари на отвореном међу најтежима на свету али свакако наши људи су искусни тако да сам сигуран да ће да се изборе са свим задацима", каже шеф спасилачког тима  Давор Видовић.
Са ватром су се изборили и ватрогасци у Дубровачкој жупи у Хрватској, а на руку су им ишле падавине. Пожар који је избио у понедељак увече сада је под контролом.
"Пружити око пет километара ватрогасних цеви, одвојити и опколити цео пожар, то могу само људи који надљудски то раде и воле" рекао је Лука Чаушић, в.д. начелника Сектора за ванредне ситуације Србије.
Велики пожар захватио је парк природе у близини одмаралишта Кашкаиш, западно од португалске престонице, Лисабона. Више од 600 ватрогасаца има помоћ локалног становништва у гашењу пожара.
"На једној страни, то је пожар у сеоском подручју унутар природног резервата Синтра - Кашкаиш, а на другој, ватра је близу границе урбаног и руралног подручја. Наша главна брига је да обезбедимо средства за интервенцију на сваком од терена и тако избегнемо премор људи,''напоменуо је Славко Туцаковић, шеф ватрогасаца.
Италија иде ка увођењу ванредног стања у пет региона. Док на Сицилији око Палерма букте пожари, Ломбардију је погодила снажна олуја. Страдале су четири особе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.