Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 16:25

Шабац: Мурализација - ново лице града

У оквиру мурализације града шабачког удружења ,,Холодром,, до сада је улепшано 10 фасада. После стамбених зграда, ново лице добијају и спољни зидови основних и средњих школа.
Осим у учионицама “Универзум знања” ускоро ће бити и на зиду ОШ “Лаза >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Лазаревић”. Мурал је прилагођен узрасту деце која тек улазе у свет књига.

“То су двоје деце, дечак и девојчица представљени на муралу, која иду у школу и где школа њима отвара један универзум знања. А што се тиче времеснких услова, ово је први пут у мом животу, да су ме врућине заиста успориле. Обично је киша нешто што вас отера са зида, и скеле, али, овог пута су врућине заиста одрадиле свој део посла”, каже Ђурађ Стевановић, ликовни уметник.
“Знање је кључ успеха”, једна је од порука са шабачких мурала.
“Основна порука мурала је пре свега, борба за знањем, сва симболика коју он носи, светлост, знање које ће ученици стећи у самој школи, и наравно, оно што је за нас као школу најважније, то је да ученици доживљавају школу као своју другу кућу”, истиче Светислав Предић, помоћник директора ОШ “Лаза Лазаревић”.
Пројекат мурализације реализује се уз подршку Канцеларије за младе и града Шапца.
“Удружење Холодром је имало за циљ када смо покренули тај пројекат да улепша град прво, да естетизује јавни простор у граду и да пружимо шансу младим уметницима углавном са локалне сцене, а касније су се укључивали и неки други да се у великим форматима, у јавном простору, на често оронулим фасадама, које су им припремљене, окушају у једној оваквој дисциплини”, наводи Филип Ковачевић, историчар уметности.
Бахово око и “Добро темперовани клавир”, посматрају пролазнике испред Музичке школе. Први зид осликан на иницијативу Удружења “Холодром” један је од најфотографисанијих мурала у Шапцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.