Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 16:17

Спој планине и медитерана: Златар све привлачнији туристима

Идеалан је део године уколико сте љубитељ птица и желите да изблиза видите белоглаве супове. Тренутно једре широм неба од Златара до Сјенице. На Златару уберите и нешто од многобројног лековитог биља, а потом одморите на неком од видиковаца Увачког језера. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Спој планине и медитерана уз 285 сунчаних дана годишње привлачи све већи број туриста на Златар. Смењују се пашњаци и густи четинари тако да уз "ваздушну бању" богатство чине и бројне лековите врсте биља.

“Имамо чајева за све проблеме, већином. Имамо за мушкарце. За шећер, висок притисак, срце, крвоток, проширене вене, чишћење организма, проблеме са неплодношћу”, набраја Драгана Милутиновић, са Златара.
Све више је организованих кампова за децу али не заостаје ни број породица које бораве на Златару. Лепоте планине истражују се пешице, али и теренским возилима.
“Иде се на манастир Козме и Дамјана на врх Златара, на 1450 м надморске висине. Обилазе се менадри Увца. Белоглави супови се ту виде исто”, каже Предраг Гордић, са Златара.
Молитва је један од најлепших видиковаца на Увцу. Струје ветрова овде доносе Белоглаве супове на неколико метара од посматрача. Муховићи су овде изградили пар викендица за госте, на стотинак метара од сопственог домаћинства где узгајају све што нуде посетиоцима. Нуде и јединствен доживљај посматрања супова из импровизованих гнезда.
“То је као нека имитација за сликање, није то ништа специјално. А имали смо инспирацију, па смо украли идеју Белоглавим суповима”, истиче Фикрет Муховић, Молитва.
На овом делу Пештери све чешће ничу етно села, у складу са природним окружењем. Увац је у Еворпској штампи понео епитет "Топ 5 европских чуда". Отуда и велики број страних туриста.
“Поглед на меандре, заправо, говори колико је овдје моћна локација. Доста странаца из свих дијелова свијета долазе овде. Кинези, Пољаци, Американци су до скоро били, сад Бугари планирају ускоро да посете ово место, Хрвати…Буквално са свих страна свијета”, наглашава Сабахудин Абдагић, из ТО Сјеница.
Једно од гнездилишта белоглавих супова налази се преко пута видиковца Молитва. Укупан број гнездилишта нисмо успели да сазнамо јер се чувају као најстрожа тајна.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.