Премијер Камбоџе Хун Сен, са најдужим стажом на свету, предаће власт сину

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 13:26

Премијер Камбоџе Хун Сен, са најдужим стажом на свету, предаће власт сину

Премијер Камбоџе Хун Сен најавио је данас да ће се следећег месеца повући са функције и предати власт сину, чиме ће бити окончана његова владавина дуга скоро четири деценије. Фото: Танјуг/AP Photo/Heng Sinith, File Један од лидера са најдужим стажом на свету саопштио је ту одлуку неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дана након што је његова Камбоџанска народна партија (ЦПП) освојила 120 од 125 посланичких места на општим изборима, са којих су сви озбиљнији противници били прогнани, преноси Ројтерс.
Хун (70) је у телевизијском обраћању нацији навео да се састао са краљем и рекао му да неће наставити да обавља функцију премијера. „Морам да се жртвујем и да се одрекнем власти“, поручио је он.
Додао је да ће његов син Хун Манет добити краљевско одобрење за премијера 10. августа, а да ће заклетву положити 22. августа.
Хун Сен је рекао да је време да уступи место млађој генерација лидера и да је потребан кабинет састављен углавном од младих људи. Нагласио је и да неће отићи у пензију и да ће остати лидер владајуће странке и посланик у скупштини.
Хун Сен је недавно је рекао да ће се вратити на место премијера ако његов син не буде добро радио. Хун Сен је 1993. одбацио резултате избора који су организовале Уједињене нације са циљем да се оконча сукоб који је трајао од када је Камбоџа увучена у Вијетнамски рат крајем 1960-их.
Хун Сен се сматра заслужним за успостављање мира и подизање Камбоџе на статус средњег прихода, побољшање здравства, образовања и инфраструктуре током 38 година на власти. Опозициони политичари, од којих је већина у самоизгнанству и групе за људска права оптужују га да је годинама потискивао демократске институције док су партијске колеге и рођаци имали користи од низа пословних концесија.
Влада одбацује оптужбе опозиције, група за борбу за људска права и климатских активиста за корупцију у својим редовима.
Bivši američki marinac pušten u razmeni zarobljenika iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Премијер Камбоџе Хун Сен, са најдужим стажом на свету, предаће власт сину се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.