Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 16:22

Активисти у Копенхагену спалили Куран и испред амбасада Египта и Турске

Петоро антиисламских активиста запалило је Куран испред амбасада Египта и Турске у Копенхагену, што је трећи такав инцидент у Данској за мање од недељу дана.
Скуп испред амбасадe је одржала група која себе назива "Данске патриоте". Иста група је >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << претходно организовала паљење Курана испред ирачке амбасаде у Копенхагену.

Из данске владе су навели да осуђују скрнављење Курана, поручивши да је реч о "провокативним и срамотним акцијама". Међутим, додали су да влада нема моћ да блокира ненасилне демонстранте.
"Слобода говора током демонстрација не укључује само вербално изражавање. Људи се могу изразити на различите начине, као што је спаљивање предмета", рекла је професорка права на Универзитету у Копенхагену Трине Баумбах.
Слични инциденти прошлог месеца догодили су се и у Шведској, a уследила је реакција демонстраната у Багдаду који су запалили шведску амбасаду. Министарство спољних послова Ирака позвало је власти у земљама Европске уније да "брзо преиспитају такозвану слободу изражавања и право на демонстрације", а власти Турске саопштиле су да оштро осуђују "одвратни напад" на Куран.
Званична Анкара је позвала Данску да предузме неопходне мере како би спречила овакве "злочине из мржње" против ислама.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.