Izvor: RTS, 23.Jul.2023, 22:55

Избори у Шпанији, десничарски блок у сигурном вођству

На основу 95 одсто пребројаних гласова на парламентарним изборима у Шпанији, десничарски блок који предводи Народна партија води испред левог, Социјалистичке радничке партије Педра Санчеза. Две анкете као коначног победника виде десничарски блок. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Шпанска конзервативна опозициона Народна партија освојиће највише гласова на ванредним изборима, али јој недостаје потпуна парламентарна већина коју да постигне у коалцији са крајње десним Воксом, показалe су две анкете.

Истраживање које је спроведено за медијску групу Медиасет на основу 10.000 испитаних, показало је да Народна партија осаваја 150 места у парламенту, а Вокс 31.
Левичарска коалиција, коју предводе социјалисти актуелног премијера Педра Санчеза, добила би укупно 149 места у доњем дому од 350 места.
Према другом истраживању од 17.000 људи за шпански јавни сервис РТВЕ, такође је показало да ниједна партија није близу освајања парламентарне већине, а да комбиновано странке деснице бо то могле да постигну.
Док је лидер Народне партије Алберто Нуњез Феихо рекао да би више волео да сам формира владу, треба имати у виду да су народњаци са Вокс већ у коалицији у десетинама региона и градова од локалних избора у мају.
Први човек Вокса Сантјаго Абаскал најавио је да је отворен за "стварање алтернативе" левичарској влади актуелног премијера Педра Санчеза.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.