Izvor: RTS, 22.Jul.2023, 06:10

Измештање клима-уређаја са фасада предвиђено изменом закона – познати рокови и казне, не зна се ко сноси трошкове

Измене Закона о планирању и изградњи чекају усвајање у Скупштини. Грађани ће морати да поседују енергетски пасош за сваку зграду, па и стару, али и обавезу да, у одређеном року, склоне клима-уређаје са фасаде.
Због високих температура, климе ових >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дана раде пуном паром. На фасадама зграда, нанизане једна до друге, а из њих вода цури на тротоар или капље на пролазнике.

"Треба да се нађе неко решење да буде добро и за станаре", сматрају грађани.
Кажу да тако нешто не би могло у Швајцарској, а уз то климе руже и фасаду.
Ових дана најтеже је наћи мајстора да постави клима-уређај, па ће, кад дође време за премештање уређаја, тек настати проблеми. Демонтажа уређаја, нове инсталације и монтажа коштају од 100 до 200 евра.
"Да се обавезно ангажују људи који су чланови Уније сервисера климатизације Србије који су лиценцирани од Министарства заштите животне средине, јер ће вам они најбоље рећи где треба да се монтира нови уређај", наводи председник те Уније Борис Чоловић.
Из Уније сервисера климатизације тврде и да измештање расхладних уређаја може да буде нерешив проблем на старим зградама, посебно на вишеспратницама које немају раван кров и двориште.
"Оно што прави проблем је дефинитивно ако хоћете да изместите на кров зграде, ви ћете морати своју климу да провучете или кроз комплетну зграду или кроз неки комшијин стан. Узећу пример ‘Београда на води’ или тих нових зграда, које су већ у самом пројекту направили маске. Значи, климе су постављене на фасадама, оне су чак и фарбане као спољне јединице да уђу и да се стопе са бојом фасаде", каже власница сервиса за клима-уређаје Марица Милић.
Економиста Душко Бодрожа сматра да би јавне установе требале да буду пример и покажу да поштују закон, и да што пре реше проблем.
"Најбољи пример за то је зграда Владе, где можете да видите да су клима-уређаји свуда по фасади, а не би смело да буду видљиви", указује Бодрожа.
Институцијама рок од две године, грађанима десет Измене Закона о планирању и изградњи предвиђају и да климе на објектима јавних институција морају да се уклоне у року од две године од усвајања измена, тако да не буду видљиве са улице.
"Примењиван рок од пет година јесу сви остали власници објеката у заштићеним културно-историјским зонама и одредба од рок од десет година, који ће бити примењиван на најшири круг грађанки и грађана. То се односи за све постојеће објекте изван зоне заштите. За ове постојеће предвиђено је да јединица локалне самоуправе, у року од годину дана од дана ступања на снагу овог закона, донесе општи акт којим ће предвидети начин уклањања, односно како ће се овај проблем решавати", каже државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.
Није прецизирано ко ће платити трошкове, новчане казне већ познате Остаје да се прецизира ко ће платити трошкове премештања.
Међутим, новчане казне су већ познате – непоштовање те одлуке физичко лице коштаће 50.000 динара, а правно и до 100.000 динара.
Можда би се лето пребродило и без клима-уређаја, када би инвеститори градили зграде са добром изолацијом и када би се зидало по принципима традиционалне и зелене градње, уз што више зеленила, сматрају стручњаци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.