Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:55

Милорад Ђоковић се изјаснио да није крив за наводне ратне злочине у Пећи

Милорад Ђоковић из Витомирице код Пећи, изјавио је данас да се не осећа кривим за оптужбе да је починио ратне злочине над Албанцима током рата 1998-1999., на почетку суђења у Основном суду у Приштини.
Милорад Ђоковић је оптужен да је "од 1998. до 1999. године >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у селу Оздрим код Пећи и околним селима, као припадник српских полицијских и војних снага, примењивао мере убијања, рације, премлаћивања, малтретирања, хапшења, мучења, поступања на свиреп и нељудски начин, држање албанских цивила. Оптужен је и за пљачку, паљење и уништавање кућа цивилног становништва албанске националности", преносе медији на албанском.

Бранилац окривљеног адвокат Василије Арсић, предложио је да суд у вези са обезбеђивањем присуства окривљеном Ђоковићу одлучи да му одреди кућни притвор, при чему је одбрана навела да је спремна да пружи и додатну гаранцију за безбедност окривљеног давањем гаранције од 20.000 евра да окривљени неће напуштати боравиште.
Поводом предлога адвоката Арсића, оптужени Ђоковић је рекао да се у потпуности слаже, те да се неће одрећи боравишта у Витомирици до окончања судског поступка.
Тужилац се успротивио таквом предлогу, тражећи његово одбијање, јер је питање притвора одлучено и да је прошло два дана од прихватања одлуке жалбе по овом питању.
Што се тиче јемства, тужилац је навео да постоји решење жалбе да се у случајевима када је кривично дело тешко, а казна тешка, јемство не примењује као мера безбедности окривљеног на расправи.
Други бранилац оптуженог Ђоковића, адвокат Дејан Васић рекао је да тврдње тужиоца нису тачне, јер суд има обавезу по закону да увек примени блажу меру када се може постићи несметан наставак поступка.
Председник судског већа, судија Ваљон Куртај, одбио је предлог одбране за измену мере притвора, и додао да ако одбрана и оптужени буду сматрали разумним да се обрате суду са писаним захтевом за преиначење мере притвора у блажу меру, суд ће све њих размотрити и донети одлуку о захтеву за одређивање мере притвора.
 Ухапшен пре годину дана у Пећи Милорад Ђоковић је ухапшен прошле године у Пећи, а годинама пре тога живео је на свом имању. Према речима његовог адвоката Василија Арсића никада није био активни припадник војске или полиције Србије.
Иако му је у мартовском погрому запаљена кућа, успео је да направи нову и наставио је да живи у Витомирици, што како истиче адвокат Арсић, сасвим сигурно не би учинио да је починио било какав злочин.
Ђоковић се последњих година пре хапшења тужио са локалним властима због плаца који је добио од општине Пећ деведесетих година, а на којем је саградио кућу. Виши суд је током процеса пресудио у његову корист.
Након тога уследиле су оптужбе за наводни ратни злочин и хапшење. Ђоковић је био једини српски житељ села Витомирица код Пећи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.