Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:22

Метеоролог Тодоровић открива када нас поново очекује невреме и хоће ли бити јаче од јучерашњег

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да у ноћи између петка и суботе и суботе и недеље поново можемо очекивати јаке грмљавинске непогоде. Истиче да када РХМЗ објави упозорење на такво невреме, то треба озбиљно схватити и бити свестан потенцијалне опасности. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Недељко Тодоровић наводи да је данас далеко мања вероватноћа да буде непогода које су јуче захватиле Србију.
"Међутим, у ноћи између петка и суботе и суботе и недеље опет расте вероватноћа за јаке грмљавинске непогоде, првенствено на подручју Војводине, Подриња, Мачве, дела Шумадије и Београда. То ће бити јаки пљускови, грмљавине и појавa града, али је немогуће толико унапред, два до три дана, прецизно одредити локацију и интензитет такве непогоде", истиче Тодоровић.
Наглашава да је мала вероватноћа да се понови невреме какво нас је јуче задесило.
Тодоровић напомиње да у таквим летњим непогодама не могу сви параметри да се прецизно измере зато што су то, како каже, тачкаста мерења.
"На пример, у центру града на Врачару максимала брзина је достигла 65 километара, на аеродрому 102 километра, али између тих мерних места било је података да су то биле далеко веће брзине", додаје Тодоровић.
"При таквим облацима и непогодама јавља се додатни део испод базе облака који иде до земље у виду слонове сурле, који се у Европи и свету зове пијавица или торнадо, где максимална брзина може да достигне и 200 километара на час", објашњава.
Указује да је могућа и таква непогода на нашем подручју.
У средњој и западној Европи непогоде чешће и жешће него код нас На питање да ли су овакве олује уобичајене, каже да летња врућина на нашем подручју подразумева и овакве непогоде.
"Када гледамо мало шири регион или Европу, у свим регионима Европе се јављају овакве летње непогоде, неких година их има више, чешће су и јаче, у неким годинама су слабије изражене. Идући ка западу Европе, средњој и западној Европи, тамо су много чешће и жешће него код нас. У сваком случају, свуда стварају невоље", истиче Тодоровић.
Можемо ли да се припремимо за непогоде Говорећи о томе можемо ли такве непогоде да спречимо и да се боље на њих припремимо, Тодоровић наводи да неку врсту превентиве треба спровести.
"Када се објави званично упозорење РХМЗ-а, то треба озбиљно схватити да ћете имати потенцијалну опасност. Незгодно је само што не може унапред да се прецизира тачна локација, то су релативно уске зоне од неколико километара или десетак километара.Тако да, када год се најави непогода, грмљавина, пљускови и град, треба имати у виду могући јак олујни ветар", наглашава Тодоровић.
"Он ће бити изражен на оним теренима, тј. оним деловима града, чије је усмерење ветра нормално на неку препреку. Где год је велики угао, нормално да је снага ветра далеко већа и обориће и зид и кров и било коју постављену таблу или препреку на свом путу", додаје.
Истиче да те непогоде имају различиту јачину, па у неким деловима града буде жесток пљусак, а у другим слабији. "У том смислу то је велика разлика просторна и временска", закључује Тодоровић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.