Амбасада Украјине у Београду: Русија свесно ставља милионе људи широм света у опасност од гладовања

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Jul.2023, 14:41

Амбасада Украјине у Београду: Русија свесно ставља милионе људи широм света у опасност од гладовања

Више од 400 милиона људи широм света рачуна на украјинско жито у циљу обезбеђивања своје прехрамбене сигурности, углавном у азијским и афричким земљама, а одбијајући да настави учешће у црноморској иницијативи, Русија свесно ставља милионе људи широм света у опасност од гладовања >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и уцењује их поскупљењем прехрамбених намирница, саопштила је амбасада Украјине у Београду. Фото: Танјуг/Sercan Ozkurnazli/Dia Images via AP Црноморска иницијатива за жито је веома значајна, што потврђују и резултати њене реализације, и уз помоћ УН и Турске покренута је црноморска иницијатива за жито, која је, како се показало, од виталног значаја за свет.
Резултати поменуте иницијативе су импресивни, скоро 33 милиона метричких тона пољопривредних производа извезено је у 45 земаља света. Доказујући своју искрену посвећеност гарантовању прехрамбене безбедности, Украјина је покренула важан хуманитарни програм „Жито из Украјине“ на иницијативу председника Владимира Зеленског, у оквиру ког је обезбедила бесплатно жито за оне којима је потребно, посебно у афричким земљама, и привукла донаторе из 34 земље који су помогли у финансирању програма и спасавању људи од опасности од глади.
Русија је 29. априла 2023. године потпуно блокирала рад украјинске луке Пивдени, а 16. јула последњи брод са житом је напустио луку Одеса.
Сада је Русија потпуно блокирала функционисање Црноморске иницијативе за жито, наведено је у саопштењу.
Прошле године, када је иницијатива уведена, цене житарица широм света су одмах пале што је, заједно са другим факторима, имало позитиван дугорочни ефекат. У јуну ове године, цене су биле за 23,4 одсто ниже него у марту 2022. када је Русија почела блокаду украјинских морских лука.
Црноморска иницијатива састоји се од два споразума: једног потписаног између УН, Турске и Русије, а другог између УН, Турске и Украјине.
Како наводе, с обзиром да је Русија прекршила свој део споразума са УН и Турском, Украјина је већ послала званична писма председнику Турске и генералном секретару УН са предлогом да се настави Црноморска иницијатива за жито у трипартитном формату. „Украјина, УН и Турска могу заједно да обезбеде рад прехрамбених коридора и преглед пловила. Позивамо све државе чланице УН да подрже ове напоре и обезбеде заштиту живота – не само у Украјини, већ и у целом свету – од Марока до Кине, од Индонезије до Либана“ наведено је у саопштењу.
Bagdad: Demonstranti upali u švedsku amabasadu zbog najavljenog paljenja Kurana

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амбасада Украјине у Београду: Русија свесно ставља милионе људи широм света у опасност од гладовања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.