Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 17:20

Ко у палићком зоолошком врту једе сладолед од поврћа, ко се купа у базену, а ко сунча?

Велике врућине не пријају људима, а животиње се такође тешко носе са високим температурама. У палићком Зоолошком врту побринули су се да се животиње расхладе и хране примерено веома топлом времену.
Лавица Кјара обожава да се слади и игра расхлађеном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лубеницом пуњеном месом. Ни тапир Иштван не може да одоли леденој посластици. Емуи се туширају, а кенгури, након проласка испод прскалица, лизањем шапа се додатно расхлађују.

“Најбоље подносе летње температуре животиње које су иначе са афричког поднебља – наши афрички лавови и камиле. Мада и они у најтоплијем делу дана воле да се завуку у хладовину. Са друге стране, лето најтеже пада преживарима који имају дебело крзно. Што се тиче исхране животиња у летњем периоду, сви сваштоједи добијају значајно више воћа и поврћа“, каже Соња Мандић, директорка ЗОО врта Палић.
Медведице Мара и Стана редовно се брчкају у базену, где јабуке посебно пријају. Меденом се послужује ледена посластица
„Медени добија – ми то зовемо сладолед, то је замрзнуто воће и поврће, то су углавном шаргарепе, јабуке, паприке. Често добија и лубеницу коју обожава и воли да се игра са лубеницом у води. Медведице такође обожавају лубенице, али оне су више авантуристички настројене, воле да се прскају међусобно”, истиче Андријана Тот, из Зоолошког врта Палић.
Копитари уживају у хладу и великим количинама воде које пију.
Животиње се расхлађују на различите начине, а за посетиоце у ЗОО врту су на неколико места постављене водене завесе.
У палићком Зоолошком врту кажу да на сунцу највише ужива хијена - ветеран Моци старе кости воли да греје на сунцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.