Скупштина Србије данас о помоћи младима, озакоњењу, избору министра просвете…

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Jul.2023, 07:00

Скупштина Србије данас о помоћи младима, озакоњењу, избору министра просвете…

Посланици Скупштине Србије започеће нову седницу, на чијем је дневном реду укупно 30 тачака. Фото: Wikimedia Commons/Mister No
Међу тачкама дневног реда су Предлог закона о привременом регистру мајки и других лица којима се уплаћује новчана помоћ, допуна Закона о озакоњењу, измене Закона >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о планирању и изградњу, а пред посланицима је и предлог да се за министра просвете изабере Славица Ђукић Дејановић.

Посланици ће расправу почети дискусијом о допунама Закона о озакоњењу, што је прва тачка дневног реда.
Одбор за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Скупштине Србије подржао је у понедељак предлог за допуну Закона о озакоњењу објеката, чиме ће се онима који живе у нелегализованим стамбеним објектима који немају струју и воду бити дозвољен прикључак у складу са постојећим процедурама.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је да је ово пре свега хумани чин и нагласио да ни на који начин не аболира инвеститора нити прејудицира на било који начин даљи процес или одлуке о легализацији објекта, односно стана.
Предлог закона о привременом регистру мајки и других лица којима се уплаћује новчана помоћ, предвиђа новчану помоћ за децу до 16 година старости од по 10.000 динара. Мајке ће за новчану помоћ од 10.000 динара по детету моћи да се пријаве од 20. августа до 20. септембра на порталу Управе за трезор.
Право на помоћ имаће мајке све деце рођене након 21. новембра 2006. године, укључујући и тај дан, а предвиђено је да исплата почне 25. септембра.
На дневном реду су и измене Закона о финансијској подршци породици са децом, којим се, како је наведено у образложењу, наставља подршка мајкама предузетницама. Предложеним изменама предвиђено је да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетнице, након три месеца од рођења детета могу да користе право на одсуство са рада ради неге детета, одсуство са рада ради посебне неге детета и накнаду зараде, односно накнаду плате.
Отац детета ова права може остварити после навршена три месеца живота детета, за преостали период до годину дана, за прво и друго дете, односно до две године за треће и свако наредно дете.
Такође, изменама овог закона, а у складу са одлуком Уставног суда, изједначава се статус мајки предузетница, будући да је предвиђено остваривање права везаних за одсуство са посла за треће и свако наредно дете у трајању од две године.
Изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, који је такође на дневном реду седнице, предвиђено је унапређење електронског система за издавање грађевинских дозвола ЦЕОП система увођењем нових функционалности а нарочито е-простора којим поступак за израду и измену планске документације постаје ефикаснији и бржи.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић је навео да ће се унапредити зелена агенда и да ће сви објекти већи од 10.000 квадрата морати да имају зелени сертификат а зграде ће морати да имају и енергетски пасош.
Ђедовић и Хил разговарали о унапређењу сарадње у енергетици

Чланак Скупштина Србије данас о помоћи младима, озакоњењу, избору министра просвете… се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.