Занимљиве чињенице о “новом” члану животињског света Војводине

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Jul.2023, 21:23

Занимљиве чињенице о “новом” члану животињског света Војводине

Пре мало више од годину дана, животињски свет Војводине постао је богатији за новог члана. Наиме, једна специфична врста слепог миша откривена је крајем марта прошле године у познатом пећинском склоништу на територији Вршца. Фото: Wikimedia Commons/Terry Caselli Приликом редовног прегледа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пећинског склоништа у Вршцу, забележена су два мужјака малог потковичара. Према томе, ова посебна врста слепог миша (Rhinolophus hipposideros), одабрала је да живи баш на овом месту због погодног склоништа пећинског типа које се у целој Војводини налази само на Вршачким планинама.
У Војводини је до сада забележено 25 врста слепих мишева, од укупно 31 на тероторији Србије. Ова малена животиња, до пре више од годину дана, није уочена на територији Војводине. Њено станиште се до тада обично налазило у побрђу и планинским крајевима јужно од Саве и Дунава.
Ова врста слепог миша је најмањи европски потковичар, са упечатљивим носом у облику потковице. Имају пахуљасто леђно крзно, светло смеђе боје, док је на трбушној страни крзно сивкасте боје. Фото: Wikimedia.Commons/João Manuel Lemos Lima Специфично код ове животињице су веома широка, заобљена и кратка крила, захваљујући њима имају лепршав и специфичан лет, док је интересантно да храну хватају искључиво у лету. Поред тога, карактерише их агилност и изражена способност навигације. Када је у питању исхрана овог шишмиша, најчешће су то мали двокрилци, опнокрилци, мрежокрилци и мали мољци.
Најчешће зимују у подземним склоништима, пре свега у пећинама и јамама, а током лета своје мале породичне колоније, формирају у напуштеним колибама, зградама и топлијим поткапинама.
Открићем малог потковичара, на територији Вршца, представља значајан допринос богатству животињског света Војводине.
Nema dobre rakije bez dobrog voća: Kako se u Vojvodini pravi kajsijevača (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Занимљиве чињенице о “новом” члану животињског света Војводине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.