Izvor: RTS, 18.Jul.2023, 14:50

Саслушан дечак који је починио убиство у "Рибникару"

Дечак K.K. који је починио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар", сведочио је у поступку који против његовог оца води Више јавно тужилаштво у Београду.
К.К. се испитује у својству сведока у поступку који се води против његовог оца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << В.K. у оквиру истраге коју води Више јавно тужилаштво у Београду због сумње да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности, саопштено је из Тужилаштва.
Син осумњиченог, који у време поменутих радњи није имао навршених 14 година и као такав није кривично одговоран, изјаву је дао у својству сведока у присуству законског заступника, своје мајке.
Он је испитан путем видео конференцијске везе успостављене између здравствене установе у којој се налази на опсервацији и Вишег јавног тужилаштва у Београду.
У тужилаштву, налазили су се поступајући јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду, пумономоћници оштећених и бранилац окривљеног В.K.
Сва питања присутних упућена сину осумњиченог, постављена су преко поступајућег јавног тужиоца.
Више јавно тужилаштво у Београду води истрагу против В.K. због сумње да је у претходном периоду обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби.
Такође, В.K. је, како се сумња, поступио супротно законским одредбама о безбедном чувању оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.
Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син успео да дође у посед пиштоља марке ЦЗ Шедоу, калибра 9x19мм и пиштоља марке Ругер МK калибра 22 мм ЛР, за које осумњичени В.K. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.
K.K. је оружје и муницију понео са собом у ОШ “Владимир Рибникар” у Београду где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и деветоро ученика, а ранио петоро ученика и наставницу школе, наводи се у саопштењу Тужилаштва.
В.K. се налази у притвору од хапшења 3. маја, истог дана када је K.K. у школи убио девет ученика и  радника обезбеђења.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.