Борељ: Одлука Русије да суспендује житни споразум изазваће проблеме широм света

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Jul.2023, 19:30

Борељ: Одлука Русије да суспендује житни споразум изазваће проблеме широм света

Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ изразио је данас жаљење због одбијања Русије да продужи споразум о слободном транспорту житарица кроз Црно море. Фото: Танјуг/AP Он је упозорио да је ситуација озбиљна и да ће та одлука изазвати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << проблеме многим људима широм света.
„Блокирајући црноморску житну иницијативу, једну од најважнијих рута за извоз житарица из Украјине, Русија поново изазива глад људи. Ово ће појачати економске потешкоће и глобалну несигурност хране“, написао је Борељ на Твитеру.
Он је додао да је ЕУ је посвећена наставку подршке и солидарности са партнерима, како би се омогућила испорука украјинског жита онима којима је потребна.
Раскид споразума о транспорту жита кроз Црно море значи повлачење гаранција за безбедност пловидбе, као и сужавање поморског хуманитарног коридора и затварање заједничког координационог центра у Истанбулу, саопштило је раније данас руско Министарство спољних послова.
Наглашено је да ће “без учешћа Русије, Црноморска иницијатива престати да функционише од сутра, 18. јула“, пренео је руски Интерфакс.
Putin izdao naređenja nakon što je dobio izveštaje o napadu dronom na Krim

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: Одлука Русије да суспендује житни споразум изазваће проблеме широм света се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.