Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 05:56

Седница Савета безбедности УН о ситуацији у Украјини; истиче споразум о извозу жита преко црноморских лука

Рат у Украјини – 509. дан. Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас састанак о ситуацији у Украјини. Први заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански обећао је западним земљама изненађење на предстојећој седници. Данас истиче рок за продужење >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << споразум о извозу украјинског жита преко црноморских лука. Турски званичници очекују да ће споразум бити продужен. Тешке борбе воде се између украјинских и руских снага на истоку Украјине.
Ситуација је ескалирала на истоку Украјине, изјавила је заменица министра одбране Украјине Хана Маљар. Она је на Телеграму написала да руске снаге напредују у правцу Купјанска и да се воде тешке борбе.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је да рат у Украјини није запао у ћорсокак, али је признао да украјинска контраофанзива "иде тешко".
Руски председник Владимир Путин рекао је да украјинска контраофанзива са циљем да се заузме територију "не успева“ и да су покушаји да се пробије руска одбрана пропали.
С друге стране, украјински председник Володимир Зеленски поручује да "свет верује у Украјину”.
Руска држава преузела је контролу над руском подружницом француског произвођача јогурта "Даноне", заједно са уделом пиварске компаније "Карлсберг" у локалној пивари, према декрету који је потписао Владимир Путин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.