Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 06:17

Путин: Пропали покушаји Кијева да пробију нашу одбрану; из Одесе испловио последњи брод пред истицање споразума о житу

Рат у Украјини – 508. дан. Министарство одбране Русије саопштило је да је у нападу на Крим уништено девет украјинских дронова. Начелник Харкова тврди да је једна особа погинула у руском ракетном нападу. С друге стране, начелник руске Белгородске области наводи да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је жена страдала у нападу кијевских снага. Владимир Путин каже да украјинска контраофанзива "не успева“ да пробије одбрану руских снага. Припадници Вагнера обучавају белоруске трупе.
Високи украјински генерал саопштио је да војска напредује на јужном фронту, а јучерашња ратна дејства у Украјини обележили су напади дронова на Николајев и Запорожје.
Украјински званичници тврде да су гранатирани градови и села на линији фронта, а да је у нападу било повређених цивила. Начелник Запорошке области Јуриј Малашко прецизирао је да руске снаге напале предграђе Запорожја два пута и да је тада рањен 62-годишњи мушкарац.
С друге стране, Москва је оптужила Украјину за напад дроном на град Курчатов, у близини нуклеарне електране Курск.
Портпаролка руске дипломатије Марија Захарова осудила је напад, истичући да овакве акције могу изазвати нуклеарну катастрофу великих размера у Европи”.
Захарова је такође осудила одлуку украјинског суда да игуману Кијевско-печерске лавре, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, митрополиту Павелу, кућни притвор преиначи у затворски, тражећи да митрополит хитно буде ослобођен и да му се обезбеди одговарајућа медицинска нега.
Москва тврди и да је ФСБ спречио атентат на главну уредницу телевизијске мреже РТ Маргариту Симоњан и новинарку Ксенију Собчак, за шта окривљује украјинске службе безбедности.
Седам особа осумњичених за покушај убиства је ухапшено и одређен им је притвор.
Белоруске власти нису коментарисале наводе Би-Би-Сија и локалних медија да су припадници групе Вагнер стигли у Белорусију из Русије. Раније су, међутим, саопштили да су Вагнерови војници ангажовани да обучавају белоруске снаге за "територијалну одбрану земље".
И даље је непознато где се налази вођа Вагнера Јевгениј Пригожин, којем је такође понуђено да оде у Белорусију.
На дипломатском нивоу разговори председника Володимира Зеленског са председником Јужне Кореје Јун Сук Јулом, који је током посете Кијеву обећао повећање помоћи са 100 милиона на 150 милиона долара.
И Влада Србије је усвојила више одлука које се тичу помоћи за превазилажење хуманитарне катастрофе у Херсонској области Украјине, међу којима је и одлука о донацији робе и лекова из Републичке дирекције за робне резерве и робе из Комесаријата за избеглице и миграције.
У међувремену, председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Јужне Африке Сирилом Рамафосом о Црноморском житном споразуму и афричкој мировној иницијативи за Украјину, саопштио је Кремљ.
У вези са споразумом о житу, који истиче у понедељак, Путин је поновио Рамафоси да обавезе у вези с отклањањем препрека за извоз руских прехрамбених производа и ђубрива још нису испуњене.
Путин је нагласио да главни циљ споразума – снабдевање житом земаља којима је оно потребно, укључујући и афричке – још није постигнут.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.