Izvor: RTS, 15.Jul.2023, 22:22

Британски министар одбране Бен Волас најавио повлачење из политике

Британски министар одбране Бен Волас изјавио је да се повлачи из политике и да се неће кандидовати као члан парламента на следећим општим изборима у Великој Британији, као и да ће се повући са министарске функције и изаћи из кабинета након следеће реконструкције >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << владе премијера Ришија Сунака.
Бен Волас је у интервјуу за лист Тајмс рекао да је највише забринут због континуиране претње руског председника Владимира Путина, све агресивније Кине и терористичких група које још увек нису нестале.

"Пред крај деценије, свет ће бити много небезбеднији. Мислим да ћемо се наћи у сукобу. Било да се ради о хладном или топлом сукобу, мислим да ћемо бити у тешкој позицији”, рекао је британски министар.
Како је навео, његова највећа забринутост је опасност од војног сукоба са Русијом.
"Ако Путин изгуби у Украјини, биће дубоко рањен. Он још има ваздухопловство и морнарицу - и видимо да његова морнарица ради прилично агресивне маневре. Путин још није завршио са нама. Тражиће кривце", упозорава министар.
Док се претња Путина да ће употребити нуклеарно оружје повукла, делом зато што су и Кина и Индија јасно ставиле до знања Кремљу да би то било неприхватљиво, Волас је рекао да Руси имају доктрину о употреби тактичког нуклеарног оружја, што је, како је оценио, анатема за све нас.
Према његовим речима, један од начина на који би Русија могла да осакати Велику Британију је напад на подморске каблове који преносе комуникационе везе и залихе енергије.
“Русија има способност да нападне критичну инфраструктуру на морском дну, било да су то оптичка влакна или гас и нафта. За то имају бродове и подморнице... Четрдесет одсто европске енергије сада долази из норвешких гасних поља. Замислите колико је то рањиво”, додао је.
Што се тиче тероризма, он упозорава да би Британија могла бити увучена у жестоки рат у Африци, где Ал Каида и ИСИС прете будућности националних држава.
Потребна кохерентнија политичка стратегија када је реч о Кини Он је говорио и о експанзионистичким активностима Кине у Јужном кинеском мору, где режим у Пекингу гради нова острва и стационира војну опрему.
"Може се очекивати потпуни слом политике на Пацифику и могли бисмо се наћи до 2030. године у позицији хладног рата", упозорио је британски министар.
Он је навео да је забринут због жеље кинеског председника Си Ђинпинга да, како каже, заузме Тајван. Став Британије је да се таква промена може одвијати мирно само уз сагласност Тајвана.
Сваки тамошњи сукоб може имати катастрофалне последице.
"Чини нас дубоко рањивим. Тајван производи 90 одсто најмоћнијих чипова на свету буквално у једној фабрици", рекао је Волас и додао да жели да "настави да разговара са Кином“, као и да је Западу потребна кохерентнија политичка стратегија.
Општи избори морају бити одржани у Британији у наредних 18 месеци, док се реконструкција кабинета Ришија Сунака очекује у септембру, наводи Тајмс.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.