Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 12:16

Марија Сеочанац из Новог Села код Врњачке Бање - најбоља орачица региона

На светском првенству у орању у Летонији - од 7. до 15. октобра - нашу земљу представљаће 23-годишња Марија Сеочанац из Новог Села код Врњачке Бање. У конкуренцији 50 најбољих орача из региона, Марија је била апсолутни победник изборног такмичења у Србобрану. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Марија управља трактором од малих ногу. Имала је 8 година када је узорала своју прву бразду. Помагала је деди некада, а данас оцу у најтежим пољопривредним пословима.

“Ја сам од малена негде то доживљавала као нормално. Ајмо сине да идемо да оремо. Или ајмо да покупимо детелину или било шта. И идемо негде. Повези ми трактор, идемо у ту и ту њиву”, сећа се Марија Сеочанац, победница Прве бразде.
Већ са 15 година учествовала је и побеђивала на бројним такмичењим за најбољу бразду. У свом родном Новом Селу, где не престају да се чуде њеном умећу у управљању трактором и орању, побеђивала је више пута. Данас се припрема за светско првенство под будним надзором оца који пажљиво мери дубину сваке бразде, правце, улазак и излазак са њиве. Поносан је на ћерку која је победила у Србобрану на избору за светско такмичење орача.
“Тамо смо показали неко своје умеће где је Мара, међу 50 момака била апсолутни победник у Ц категорији, као најјача класа јер подељено је такмичење. А категорија два плуга, Б категорија 3 плуга и Ц категорија 3 или више плугова, односно бразди”, истиче Горан Сеочанац, из Новог Села.
Србија је поново чланица светске орачке асоцијације и трошкове одласка у Летонију сносиће министарство поољопривреде. Марија ће наступити у ревијалном делу.
“Имам трему засигурно зато што је плуг скроз другачији. То је такмичарски плуг где се све штелује посебно. Где треба пуно вежбања где нај, нај, најбољи имају потешкоћа тако да, биће то један дуг и озбиљан пут”, сматра Марија Сеочанац.
Марија је иначе апсолвент на Технолошком факултету у Београду. Када не оре и помаже у радовима, вози мотор. Као да живи на точковима каже. Први пут је и у школу, са само 7 година, ишла мотором.
“Мотор је прва љубав засигурно”, закључује Марија.
Без обзира какав ће резултат постићи на светском такмичењу орача, Марији је већ понуђен посао у Министарству пољопривреде уз услов, наравно, да заврши факлутет.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.