Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 06:08

Најбогатије земље света обећавају Кијеву још оружја; Ердоган се нуди да буде посредник у будућим преговорима

Рат у Украјини – 505 дан. Самит НАТО-а у Вилњусу завршен чврстим обећањима Кијеву за чланство кад се рат заврши као и новим пошиљкама оружја. Украјинско ваздухопловство тврди да је оборило 11 од 15 руских дронова. На безбедносне гаранције Групе седам за Кијев, Москва >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << упозорава да оне задиру у безбедност Русије. Реџеп Тајип Ердоган нуди се да буде медијатор у будућим мировним преговорима.
Украјинско ваздухоплоство тврди да су руске снаге извеле напад на Кијев и дуге градове иранским дороновима "шахед", додајући да је од 15 оборено 11 беспилотних летелица.

Лидери земаља чланица НАТО-а, другог дана самита у Вилњусу, сагласили су се да Украјина може пречицом у НАТО, али тек кад оружје утихне – кад испуни услове и кад се све чланице сагласе.
За председника Украјине Володимира Зеленског, који је у Литванију дошао и по безбедносне гаранције, то није идеалан одговор, али, каже, разуме опрез чланица.
Пријем би био преурањен, рекао је амерички председник пред Самит. На Самиту, у друштву лидера Г7 и после разговора са Зеленским, објашњава како ће све савезнице наставити да помажу Кијеву.
Најбогатијих седам земаља света објавиле су безбедносни оквир којим се отвара пут ка дугорочним безбедносним гаранцијама за Украјину које укључују слање савремене напредне војне опреме, обуку, размену обавештајних података и одбрану у сајбер простору.
С друге стране, портпарол Кремља Дмитриј Песков истиче да је давање било каквих безбедносних гаранција Украјини крајње погрешно и веома опасно, будући да то, како је рекао, задире у безбедност Руске Федерације.
Руско Министарство одбране саопштило је да паравојна група "Вагнер", која је организовала кратак покушај побуне прошлог месеца, завршава предају свог оружја.
У саопштењу пропраћеном видео-снимком на којем се виде тенкови, ракете и друго тешко наоружање, наводи се да је "Вагнер" предао више од 2.000 комада опреме и преко 2.500 тона муниције.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је на конференцији за новинаре након самита НАТО-а у Вилњусу да би Анкара могла да посредује у преговорима Русије и Украјине о постизању споразума о окончању рата, уколико две стране изнесу такав предлог.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.