Министар Вучевић одликован Орденом Светог Стефана Штиљановића

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Jul.2023, 13:07

Министар Вучевић одликован Орденом Светог Стефана Штиљановића

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић одликован је Орденом Светог Стефана Штиљановића, највишим одликовањем Епархије осечкопољске и барањске, који му је данас у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини, у Републици Хрватској, уручио епископ осечкопољски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и барањски Херувим. Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војске Србије Српска православна црква и Епархија осечкопољска и барањска доделиле су министру Вучевићу ово одликовање у знак признања и захвалности за велику оданост својој Светој цркви и делатну љубав нарочито показану кроз свесрдну помоћ Епархији, саопштило је Министарство одбране.
Министар Вучевић, у свом обраћању, уз речи захвалности истакао је да је то признање и за њега, али и за људе који су се са њим сабрали и организовали да буду уз браћу и сестре „са ове стране Дунава“. „Моје речи су слабе за овај храм, пре свега и за данашњи празник посвећен великим апостолима. Незахвално је и некоректно рангирати апостоле Христове, али ако бисмо то смели или се дрзнули да то учинимо онда би апостоли Петар и Павле били први међу једнакима. Петар који је као стена учврстио веру Христову и цркву Христову и Павле чије име етимолошки значи мали, мали пред Богом, показујући своју величину једног човека, разумевајући шта значи послушност, да послушност није слабост него врлина и снага једног човека“, рекао је министар одбране.
Говорећи о Светом деспоту Стефану Штиљановићу, по коме признање носи назив, министар Вучевић истакао је да је он „владао Сремом, поштовао Бога и живео за свој народ“ и да према предањима „повремено чудна светлост обасја мошти Светог Стефана Штиљановића, као знак и позив нашем народу да се окупи око Христа и у Христу“. „Верујем да ћемо наставити заједно да радимо, са свима вама, на очувању нашег националног, културног, политичког идентитета, што је људско и природно право сваког народа и сваког појединца, чувајући индивидуална, али и колективна права. Свакако је Ваша епархија, преосвећени владико, стуб заједништва и саборности, али и ваша велика одговорност, браћо и сестре, који сте бирани од нашег народа у овом делу Хрватске да га представљате и да му будете одговорни, да будете јединствени, сложни, да поштујете Републику Хрватску и наравно да волите своју Србију. Свима вам честитам овај велики празник и надам се да ћу бити достојан овог признања“, нагласио је министар одбране.
У свом обраћању, епископ Херувим, указавши на значај данашњег празника, захвалио је министру Вучевићу. „Ово скромно одликовање је само мали вид пажње за Вашу жртву и бригу коју сте показали за нашу цркву у овом делу Републике Хрватске, а и шире. Учинили сте много тога за нашу заједницу у Вуковару, помогли сте нам много око обнове Саборног храма у Даљу и у многим другим приликама сте показали велику братску љубав према нашој богочуваној Епархији осечкопољској и барањској. Данас, када сте на овој великој и одговорној дужности министра одбране Републике Србије и потпредседника Владе показујете да сте одговорно чедо нашега народа и да све чините за добробит и очување наше мајке Србије, угледајући се увек на Христа и на цркву његову“, рекао је епископ Херувим.
Уручењу ордена у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ Планини претходила је света литургија коју је служио епископ Херувим, уз саслужење свештенства епархија бачке и осечкопољске и барањске, којој су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић, саветници министра одбране и потпредседника Владе Никола Бањац, Предраг Рајић и Даница Станисављевић, као и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, додаје се у саопштењу.
Koja su najčešća imena beba u Srbiji u 2022. godini?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Министар Вучевић одликован Орденом Светог Стефана Штиљановића се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.