Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 19:03

Директор БИА Александар Вулин под америчким санкцијама

Директор Бeзбедносно-информативне агенције Александар Вулин стављен је на листу особа које су под санкцијама америчке администрације због, како се наводи, "умешаности у транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јавне функције". Поред тога, америчке власти тврде да је Вулин "злоупотребом јавне функције“ помагао трговцу оружјем Слободану Тешићу да се његове "илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије", а Русији обезбеђивао "платформу за даљи, злонамерни утицај у региону".
Канцеларија за контролу стране имовине америчког Министарства финансија (ОФАЦ) саопштила је да је "санкционисала особу у Србији на основу Извршног налога (Е.О.) 14033".
Како је наведено, санкционисање Александра Вулина показује одлучност Сједињених Држава да позову на одговорност "све оне који су ангажовани у коруптивним пословима којима унапређују сопствене политичке агенде и личне интересе на штету мира и стабилности на Западном Балкану".
Ови коруптивни послови олакшавају руске злонамерне активности у Србији и региону, наводи се у објави америчког министарства.
"Министарство финансија неће оклевати да циља на актере који злоупотребљавају свој положај за личну корист, истовремено подривајући ефективно и демократско управљање на Западном Балкану", рекао је подсекретар Министарства, задужен за питања тероризма и финансијске обавештајне службе Брајан Е. Нелсон.
"Данашњом одлуком се Александар Вулин сматра одговорним за коруптивна и дестабилизујућа дела која су такође омогућила руске злонамерне активности у региону", додао је Нелсон.
Америчко министарство оптужило је Вулина да је "умешан у транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу јавне функције". Вулин је, како се наводи, "одржавао обострано користан однос са српским трговцем оружјем Слободаном Тешићем, помажући да се његове илегалне пошиљке оружја слободно крећу преко граница Србије".
Наводи се и да су "Вулинови поступци унапредили корупцију у институцијама власти у Србији".
"Ова дела укључују коришћење његовог ауторитета ради личне користи, укључујући умешаност у ланац трговине дрогом. Он је користио своје јавне позиције да подржи Русију, олакшавајући руске злонамерне активности које деградирају безбедност и стабилност Западног Балкана, обезбеђујући Русији платформу за даљи утицај у региону", наводи се у саопштењу и додаје да, иако је Вулин директор БИА и бивши министар одбране и министар унутрашњих послова, те институције нису мете ових санкција.
Како се наводи у образложењу, ОФАЦ сматра да је Вулин одговоран или да је саучествовао, директно или индиректно, у коруптивним радњама које укључују злоупотребу државних ресурса, експропријацију приватних ресурса за стицање личне користи или у политичке сврхе, као и подмићивање.
Ове санкције имају за последицу, како је наведено, замрзавање имовине коју Вулин може да има у САД, али подразумевају такође и то да се грађанима САД али и америчким компанијама и институцијама, као и банкама које послују у САД – забрањује да обављају трансакције са њим (осим ако нису одобрене посебном дозволом ОФАЦ-а или изузете из одлуке).
Забрана се односи на давање било каквих средстава или услуга у корист особе под санкцијама или примање било каквих средстава или услуга од ње. Уколико би до тога дошло, финансијске институције и друга лица која се баве таквим трансакцијама са санкционисаном особом, могу трпети санкције и биће покренути поступци, пише у објави Министарства финансија САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.