Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 17:26

Домаћа органска боровница из околине Врања већ се бере, тржиште обезбеђено

У Павловцу код Врања породица Стојменовић производи домаћу органску боровницу. У току је берба ове лековите биљке, а пласман је обезбеђен, продају је дистрибутерима и маркетима.
У специјалним врећама су саднице, штите биљку од сунца. Стојменовићи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су прве боровнице набавили пре седам година, сада имају око 1000 садница. Дневно могу да уберу од 20 до стотину килограма, у зависности од потражње.

"Имамо пласман, али већ нешто као нека цена пада. Ја не могу да се жалим, и даље имам муштерије старе", наводи Зоран Стојменовић, из Павловца код Врања.
Тренутно, каже Зоран Стојменовић, има више од 800 килограма за бербу. Помажу му супруга, троје деце, као и радници и рођаци.
"Ја мерим боровницу 525 грама. Толико мора да садржи", истиче Александар Стојменовић, син.
"Одвајам боровнице, па чим видим неку зелену одвојим је", додаје син Милан Стојменовић.
Боровнице се беру у раним јутарњим и у поподневним сатима док их сунце не угреје. Са једног вишегодишњег дрвета може да се убере и до пет килограма боровница.
"Боровница се тако бере како ујак каже да буде чвршћа, да буде зрелија", наглашава Филип Додић, из Павловца код Врања.
Зоран боровницу гаји органски, без хемикалија, а производи и саднице.
"Боровницу одржавамо са копривом и домаћим кокошињком, прскам је једно двапута до седам дана од како се закисне”, закључује Зоран Стојменовић.
Домаће боровнице су висококвалитетне намирнице, богате витаминима и минералима. Берба траје око 40 дана.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.